Radar · Migration

IOM samarbetade av misstag med människosmugglare

Flyktingar och migranter vittnar om tortyr och fruktansvärda förhållanden i Libyen.

FN:s migrationsorganisation IOM samarbetade ovetandes med en libysk människosmugglare 2017, rapporterar tidningen The Globe and mail efter en granskning av den italienska journalisten Nello Scavo.

Mannen i fråga, Abd al-Rahman Milad – också kallad för Bija – är skyldig till en lång rad grova brott. Milad var trots detta  inbjuden till ett möte på Sicilien som IOM anordnade tillsammans med det italienska inrikesministeriet 2017.

Enligt IOM var Milad vid tidpunkten för mötet tjänsteman i den av FN-erkända libyska regeringen och chef för kustbevakningen i staden Zawiyah. Bara några veckor senare pekas han ut som en notorisk människosmugglare och en viktig kontakt för lokala milisgrupper som styrt över illegala interneringsläger, enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd bara veckor efter mötet.

Milad har enligt rapporten bland annat varit ”direkt involverad i att sänka migrantbåtar med skjutvapen”. Han har varit svartlistad av FN sedan 2018, med motiveringen att han är ”en av de mest brutala förbrytarna mot migranter”. IOM avslutade då omedelbart samarbetet med Milad. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters efter att han svartlistades av FN 2018 förnekade Milad anklagelserna.

Samarbetet med Libyen har mött stark kritik från människorättsorganisationer under många år. Delvis på grund av svårigheterna att säkert veta att pengar och materiel inte hamnar i milismän och människorättsförbrytares händer.