Att travhästar går i pension innebär många gånger att de slaktas. Men även de unga hästar som aldrig tar sig till tävlingsbanan riskerar att gå samma öde till mötes.
I fredags skrev rapporterade vi om att en travhästägare har dömts för djurplågeri. Ägaren hade inte gett hästen tillräckligt med mat, och vittnen i rätten beskrev den som ”ett vandrande skelett”. Hästen finns nu hos en annan ägare, och tränaren döms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.
Samtidigt riskerar en travhästuppfödare att få betala 4,4 miljoner kronor efter att ha granskats av Skatteverket. Det skriver ATL. Den framgångsrika uppfödaren har har sålt hästar men inte redovisat fakturor och moms på ett korrekt sätt. En travhästuppfödare föder upp hästar som i framtiden ska tävla i travlopp – eller avlivas.
Slaktas utan att ha tävlat
Fler hästar än vad som tävlar föds upp och tränas inom den svenska travsporten. En undersökning från SLU, där 500 tränare svarade på frågor om sina hästar visar att 40 procent av de drygt 450 hästarna i enkäten som aldrig började tävla – oftast på grund av att de inte höll måttet – slaktades eller avlivades. Då var de vanligen runt fyra år gamla.
2018 kritiserade Adina Hargeby från Hästvälfärdsgruppen, ett opinionsbildande nätverk som arbetar med att informera allmänheten om hur hästar behandlas inom rid- och travsporten, i en artikel i Syre att hästarna slaktas.
– En häst som inte kommer kunna prestera på travbanan är värdelös i sportens ögon. Det indikerar att travsporten besitter ett enormt djurskyddsproblem som inte tas på allvar – och det är hästarna som betalar med sina liv som insats.
Men Svensk Travsport har inte befogenhet att besluta om vad som ska hända med de hästar som aldrig får börja tävla, det är upp till ägarna.
– Om friska hästar avlivas är det givetvis väldigt beklagligt, men vi kan däremot inte bestämma över ägarens förfoganderätt över sin häst, sade Linda Höijer på Svensk travsport i samma artikel.
Även för de hästar som börjar tävla i trav väntar vid pensionen en osäker framtid. Ordentlig statistik över vad som händer med hästarna när de slutar tävla finns inte att tillgå, men i undersökningen från SLU, som gjordes i samarbete med Svensk Travsport framkommer att nästan 30 procent av hästarna i enkäten gick till slakt eller avlivades.