Förstahjälpen-utrustning och filtar är inte krigsmateriel. Utrikesminister Ann Linde hade därmed fel när hon tidigare i oktober uttalade sig om att det krigsmateriel som Sverige exporterat till Turkiet de senaste åren var just det. Svenskt pansarstål skyddar turkiska stridsfordon i nordöstra Syrien, visar tidskriften Kvartals granskning.
Svenskt pansarstål har exporterats till Turkiet och använts av företag som tillverkar stridsfordon som nu används i nordöstra Syrien. Tidskriften Kvartal har gjort en omfattande granskning som visar att järnmalm från statliga LKAB i Kiruna och stål från statligt delägda SSAB exporterats till Turkiet. Enligt SSAB själva är det världens tuffaste skyddsplåt, skriver Kvartal. Plåten heter Armox, och andra krigförande länder har tidigare visat intresse för det svenska stålet i världsklass. Bland annat USA.
Enligt Svenska freds- och skiljedomstolen beror den fortsatta exporten av pansarstål på ett glapp i den nuvarande lagstiftningen. För andra produkter inom kategorin övrig krigsmateriel, där olika strategiska produkter som radarsystem också ingår, krävs ett slutanvändarintyg. Men pansarstål är undantaget det kravet.
När Sveriges utrikesminister Ann Linde i början på oktober uttalade sig om de produkter som exporterats till Turkiet de senaste åren tonade hon ner vad det kunde röra sig om:
– ”Övrigt krigsmateriel” kan vara brandfiltar, första hjälpen-lådor eller skyddsplåtar. Exakt vad de olika affärerna innebär är inte offentligt, sa Linde till DN.
Svenskt stål i Syrien
När Syre kort efter uttalandet pratade med Svenska freds ordförande Agnes Hellström sa hon att det inte stämmer: brandfiltar och första hjälpen-utrustning är inte övrig krigsmateriel.
– Krigsmateriel för strid är till exempel bomber, granater och stridsplan. Produkter som exporteras under kategorin övrig krigsmateriel kan vara övervaknings- och radarsystem. De kan exempelvis användas för att lokalisera människor som sedan kan bombas. Sprängmedel och pansarplåt är också övrig krigsmateriel. Under 2018 exporterade övrig krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor, vilket är en enorm ökning från tidigare år, sa Svenska freds Agnes Hellström till Syre tidigare i oktober.
Enligt Kvartals granskning används nu stridsfordon med svensk pansarplåtar turkiska styrkor i norra Syrien. Enligt De har tagit del av ett intern SSAB-dokument som bekräftar att det turkiska stridsfordonet Otokar Cobra bepansrats med Armox-stålet:
”… att svenskt stål från SSAB skyddar trupper som anklagas för krigsbrott av FN kan knappast vara önskvärt,” skriver Kvartal.
Sverige, med utrikesminister Ann Linde i spetsen, har försökt driva på för att EU ska införa ett gemensamt embargo på krigsmateriel mot Turkiet. Trots det har Sverige själva ännu bara dragit in redan gällande exporttillstånd.