Prenumerera

Logga in

Radar

JO riktar kritik mot Arbetsförmedlingen – ”stora problem med tillgänglighet” 

Arbetsförmedlingen får kritik av JO.

Nästan nio av tio arbetssökande som försökte använda chatten fick aldrig kontakt med en handläggare. Det visar en utredning från Justitieombudsmannen.

En ny granskning som Justitieombudsmannen (JO) gjort av Arbetsförmedlingen visar på ”omfattande problem” med tillgängligheten.

– Om arbetssökande inte kan nå myndigheten snabbt och enkelt riskerar de att gå miste om stöd för att komma ur sin arbetslöshet. Jag ställer därför höga krav på tillgängligheten via telefon och chatt, säger JO Thomas Norling, en kommentar på JO-hemsida.

Enligt JO visade granskningen att endast drygt hälften av de arbetssökande som ringde kom fram till en handläggare och att många av dem fick vänta orimligt länge.

Ännu sämre var det för de som försökte nå Arbetsförmedlingen via chattfunktionen – nästan 90 procent som försökte chatta nådde inte fram.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Enskilda har fått ta konsekvenserna av att Arbetsförmedlingen inte har lyckats åtgärda den bristande tillgängligheten, vilket inte är rimligt. Det är viktigt att myndigheten skyndsamt kommer till rätta med problemen, säger JO Thomas Norling.

Thomas Norling skriver att JO kommer att ”följa utvecklingen i sin tillsyn och han skickar också en kopia av sitt beslut till regeringen för kännedom”.

Vad kan JO:s granskningar leda till?

När Justitieombudsmannen (JO) granskar en myndighet eller tjänsteman och finner att något har gått fel, kan det leda till flera olika konsekvenser:

  • Kritik i offentligt beslut: JO kan rikta formell kritik mot en myndighet eller enskild tjänsteman. Kritiken dokumenteras och publiceras offentligt. Även om besluten inte är rättsligt bindande, följer myndigheter nästan alltid JO:s uttalanden och använder dem för att förbättra interna rutiner och arbetssätt.
  • Vägledning och praxis: JO:s beslut fungerar som vägledning för hur lagar och regler bör tolkas och tillämpas. De bidrar till att skapa praxis inom offentlig förvaltning och stärker därmed rättssäkerheten.
  • Förslag på lagändringar: Om JO upptäcker systematiska brister eller återkommande problem, kan hen föreslå lagändringar till riksdagen eller regeringen. Syftet är att förbättra lagstiftningens kvalitet och dess tillämpning i praktiken.
  • Väcka åtal vid allvarliga fel: I särskilt allvarliga fall kan JO väcka åtal för tjänstefel mot en enskild tjänsteman. Detta sker dock mycket sällan och kräver att det rör sig om grova överträdelser av lagar eller förordningar.
Justitieombudsmannen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV