
På årsdagen av attacken mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen anordnas ett nytt möte. Mattias Skagerholm (V) säger att de vill väcka diskussionen igen om det högerextrema våldet och att den hårda samhällsdebatten göder extremism.
I dag är det ett år sedan ett antifascistiskt möte i Gubbängen söder om Stockholm attackerades av nazister.
– Attacken väckte mycket uppmärksamhet, från politiker och från media, och det samlades snabbt till en manifestation. Men samhällsdebatten har inte förändrats, den har snarare blivit hårdare. Rasisternas världsbild blir mer normaliserad, säger Mattias Skagerholm (V), som är en av arrangörerna, till Syre.
Det var alltså den 24 april förra året som det hölls ett möte om rasism och fascism. Omkring 50 personer hade samlats i Moment teater i Gubbängen för att lyssna till bland andra föreläsare från Expo och journalisten Mattias Wåg. Plötsligt stormades mötet av maskerade nazister som kastade in rökgranater i lokalen och målmedvetet sökte upp och misshandlade Mattias Wåg.
Snabbt anordnades en manifestation som samlade över 2000 deltagare och attacken fördömdes av bland andra statsminister Ulf Kristersson. En förundersökning pågår fortfarande kring attacken och polisen är förtegen om utredningen.
”Samhällsdebatten har inte förändrats”.
Inför kvällens möte, på årsdagen av händelsen, säger Mattias Skagerholm (V) att de var glada över uppslutningen av solidaritet efter attacken, men att samhällsklimatet inte har förändrats.
– Vi hade hoppats på en förändring i tonfallet mot invandrare och marginaliserade grupper. Men vi upplever att högerextremismen bara blivit värre. Jag hade hoppats att folk tänkte till kring vilka krafter de göder när hela grupper skuldbeläggs, säger Skagerholm och fortsätter:
– I stället görs politik av att utvisa människor trots att de har jobb, och det läggs till och med pengar på ”återvandring”, som de beskriver det – att få människor att flytta för att vi inte vill ha dem här. Vad gör det med samhällsdebatten? Det är inte konstigt att de här extremistgrupperna kan existera i ett sådant klimat.
Mattias Skagerholm (V) uppger för Syre att det fortfarande finns högerextrem närvaro i lokalsamhället som syns mest i form av propagandaspridning.
– De tränar ganska öppet är här och det blir ju obehagligt att gå till exempel med hunden och möta 20 svartklädda nazister. Men främst är det klistermärken som dyker upp mer och mer, säger Skagerholm.
Uppslutningen för mötet ikväll är stor. På grund av säkerhetsläget har organisatörerna låtit människor förboka, och lokalen kommer att fyllas med 150 platser.