Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Populärt rödvin innehåller skyhöga halter av PFAS

Rödvin PFAS

Det mest populära rödvinet på Systembolaget innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA. Jämfört med vanligt svenskt kranvatten är halterna tusen gånger högre, visar en ny studie som publicerades i dag. 

– Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

I den nya europeiska studien har 49 viner undersökts. Alla innehöll höga halter av evighetskemikalien TFA, nivåer som har ökat explosionsartat under senare år.

Äldre viner från före 1988 innehåller inte TFA över huvud taget. Men från år 2020 ökar halterna markant och ligger på mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter. 

Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, Grand sud Merlot från Frankrike, innehöll 220 000 nanogram TFA. Det motsvarar ungefär tusen gånger mer än det svenska kranvattnet som miljöorganisationen testade förra året. Bland de undersökta vinerna i studien placerar sig vinet på sjätte plats bland de med högst halter.

Förorenas

Troligen har druvorna förorenats via vattnet som de vattnats med, och som innehåller PFAS efter utsläpp från bekämpningsmedel och exempelvis kylskåp, uppger Naturskyddsföreningen.

TFA ansens vara en evighetskemikalie då den inte kan brytas ned i naturen. Effekterna av att halterna hela tiden ökar är ännu inte klarlagda. Men forskningen visar att TFA är skadlig för vattenlevande organismer. Dessutom har en studie på kaniner visat att ämnet skadar fosters utveckling så att ögonen och skelettet missbildats, står det i studien.

Inget gemensamt gränsvärde

I dag saknas ett gemensamt gränsvärde för TFA i EU, men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter dricksvatten. 

Just nu förhandlas ett EU-förslag om en begränsning av användningen av PFAS, men Naturskyddsföreningen oroas över att det riskerar att urvattnas.

Här finns hela listan med undersökta viner och deras halter av PFAS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV