Världens glaciärer smälter bort i en allt högre takt och nu har FN:s generalförsamling utsett år 2025 till glaciärernas år. Med det hoppas man kunna sprida kunskap om glaciärernas viktiga roll och stärka arbetet med anpassning i de områden som drabbas.
Statistiken över världens glaciärer visar ett dystert budskap. Under 2023 förlorade världens glaciärer mer vattenmängd än något av de de senaste 50 åren. Siffrorna för 2024 är ännu inte sammanställda, men klar är att förra året blev det varmaste året som någonsin uppmätts.
Med den trenden som bakgrund har FN, tillsammans med Unesco och Meteorologiska världsorganisationen, WMO, beslutat att år 2025 ska bli det internationella året för bevarandet av glaciärer (IYGP), rapporterar UN News.
Ett av huvudsyftena är att sprida kunskap om den viktiga roll som glaciärerna spelar – för att reglera klimatet och inte minst genom att försörja miljarder människor med sötvatten, vilket är helt avgörande för mångas överlevnad. Man kommer också att jobba för att få till starkare politik på området. Inte minst behövs finansiella resurser för att stötta sårbara lokalsamhällen och stärka arbetet med anpassning, övervakning och säkerhet.
– Smältande is och glaciärer hotar den långsiktiga vattensäkerheten för många miljoner människor. Detta internationella år måste bli en väckarklocka för världen, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo, enligt UN News.
Ny internationell dag
Den 21 mars har också utsetts till världsdagen för glaciärer, dagen innan Världsvattendagen. Även en internationell konferens planeras att hållas i maj i Tadzjikistan, där forskare, politiker och representanter för lokalbefolkningen kommer att mötas och diskutera möjliga lösningar och vägar framåt.
Bahodur Sheralizoda, ordförande för Tadzjikistans kommitté för miljöskydd säger till UN News att det bara finns en långsiktig lösning för glaciärerna.
– Låt oss vara tydliga, det enda sättet att bevara glaciärerna som en viktig resurs för hela planeten är att alla regeringar tillsammans följer sina uppsatta nationella mål (NDC:er), och att de helt överensstämmer med Parisavtalets gräns på 1,5 grader.