Radar · Miljö

Venezuelas sista glaciär borta

Humboldtglaciären sedd från ovan år 2019.

Venezuelas sista av sex glaciärer har smält såpass mycket att den nu klassificeras som ett isfält. Därmed är Venezuela troligen det första landet i världen att förlora alla sina glaciärer i modern tid, rapporterar The Guardian

De andra fem glaciärerna försvann redan innan 2011, och den sista glaciären, Humboldtglaciären eller ”La Corona”, förväntade sig forskarna skulle försvinna först om ett årtionde. De senaste åren har utvecklingen för glaciären dock inte kunnat följas på grund av det politiskt stabila läget i landet. 

Men enligt en ny mätning så ska den kvarvarande isen vara mindre än två hektar, vilket innebär att glaciären nu blivit ett isfält. 

Luis Daniel Llambi, ekolog på Adaptation at Altitude, ett program för klimatanpassning i Anderna, säger till The Guardian att det som skett i Venezuela kommer att forsätta ske, först i Colombia och Ecuador, sedan i Peru och Bolivia, när glaciärer fortsätter att dra sig tillbaka från Anderna.

– Detta är ett extremt sorgligt rekord för vårt land, men också ett unikt ögonblick i vår historia, som ger en möjlighet att [inte bara] kommunicera verkligheten och omedelbarheten av klimatförändringarnas effekter, utan också att studera koloniseringen av liv under extrema förhållanden och de förändringar som klimatförändringarna medför för ekosystem i höga berg, säger han. 

Caroline Clason, glaciolog och biträdande professor vid Durham University, säger till tidningen att det hela är symboliskt för vad vi har att vänta runt om i världen. 

– Förlusten av La Corona markerar förlusten av mycket mer än själva isen, det markerar också förlusten av de många ekosystemtjänster som glaciärer tillhandahåller, från unika mikrobiella livsmiljöer till miljöer av betydande kulturellt värde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV