Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Cooköarna ingår avtal med Kina om djuphavsmineraler

Cooköarnas premiärminister Mark Brown.

Cooköarna i Stilla havet har ingått ett femårigt avtal med Kina om djuphavsmineraler, rapporterar nyhetsbyrån Afp.

Cooköarna som är en självstyrande ö-grupp i Stilla havet har ingått ett avtal med Kina som omfattar ”utbildning och tekniköverföring i anslutning till mineraler på havsbotten, logistikstöd och forskning om djuphavsekosystem”, rapporterar Afp. Men samförståndsavtalet ska inte innebära någon överenskommelse om att ge prospekterings- eller gruvlicer till Kina.

– Mineraler på havsbotten står under strikt tillsyn, vilket säkerställer att alla beslut fattas öppet och i Cooköarnas och dess befolknings bästa intresse, säger Cooköarnas premiärminister Mark Brown i ett uttalande.

Retat upp Nya Zeeland

Men avtalet har retat upp Nya Zeeland och dess allierade, däribland Australien och USA, som oroats av Kinas växande diplomatiska, ekonomiska och militära inflytande i det strategiskt viktiga Stilla havet, skriver Afp.

Tre bolag har fått licens att utvinna mineraler på havsbotten runt Cooköarna, som enligt ett av bolagen har världens största fyndigheter av så kallade polymetalliska noduler. Potatisformade klumpar som innehåller flera kritiska metaller som behövs i alltifrån smartphones till vindkraftsverk. Cooköarna premiärminister Mark Brown har tidigare framhållit fördelarna med den potentiella mångmiljardindustrin och tidigare sagt att Cooköarna måste skydda sig mot klimatförändringarna ”genom alla sätt som vi kan”, skriver den nyzeeländska public-service radion Rnz.

Men att utvinna polymetalliska noduler är omtvistat. Industrin som står i startgroparna framhåller att metallerna är nödvändiga för den gröna omställningen, medan många forskare manar till försiktighet då påverkan på havens ekosystem kan bli stora – och irreversibla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV