Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Vårlökar innehöll förbjudna bekämpningsmedel

Krokus som spränger fram ur jorden.

Växter ska innebära en glädje men enligt en ny undersökning gjord på uppdrag av Naturskyddsföreningen finns det smolk i bägaren. Den visar att många vårlökar innehåller förbjudna bekämpningsmedel – däribland cancerogena. 
– Vi uppmanar trädgårdsbranschen att ta sitt ansvar och skärpa sina kontrollrutiner, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. 

Undersökningen som utförts av konsultföretaget Eurofins omfattar vårlökar av sorterna tulpan, krokus och påskliljor som köptes in från olika butiker. Alla hade odlats i Nederländerna och var både konventionellt odlade – och ekologiska. Naturskyddsföreningen beskriver resultatet som oroande och syftar då främst på de konventionellt odlade. Av de 9 ekologiska var det en tulpanlök som innehöll ett bekämpningsmedel. På den konventionella sidan, hade 8 av 21 ett bekämpningsmedel som är förbjudet inom EU. 13 av 21 innehöll minst ett ämne som kan, eller misstänks kunna, orsaka cancer, ge genetiska defekter eller skada det ofödda barnet eller fertiliteten. Nio av 21 innehöll minst ett PFAS-bekämpningsmedel.

– Det är oroande att vi fortsätter hitta miljöskadliga bekämpningsmedel på helt vanliga växter. Växter som ska vara en glädje för våra trädgårdar borde inte innehålla ämnen som skadar naturen och oss människor. Vi uppmanar trädgårdsbranschen att ta sitt ansvar och skärpa sina kontrollrutiner, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i en kommentar. 

Naturskyddsföreningen har också låtit undersöka blommande vårlökar i kruka, så som krokus, pärlhyacint och påskliljor. Blommorna har odlats från lökar som liknar de som analyserades – och sedan drivits upp i krukor. Här var resultatet inte lika nedslående. 

”Resultatet här visar att endast 2 av totalt 20 testade blommande vårlökar i kruka innehöll rester av bekämpningsmedel. Detta tyder på att växterna inte besprutas när de drivs upp samt att skadliga ämnena inte verkar ”följa med upp” i blomman där bin och andra pollinatörer ska äta,” skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV