
En utredning om Svenska kyrkans skog pågår, och den 11 juni ska kyrkostyrelsen fatta ett beslut. Hanna Sjöberg vädjar till dem att fatta ett beslut om att skydda och bevara skogen för framtiden och den ekologiska och biologiska mångfalden.
DEBATT. Många röster har hörts i debatten, många som önskar ett skogsbruk utan omfattande kalhyggen och deras förödande konsekvenser för livets mångfald. En riktig skog, det är ett komplext system för djur, växter, mikroorganismer, svampar, insekter och fåglar. Träd i olika åldrar och storlekar lever i djup samklang med naturens myller av livsformer. Vatten, jord och luft, genom årstidernas gång och kretsloppets magiska cykel. Unika arter delar samma jord och skapar kemi och skönhet.
Vi människor säger: Det är härligt i skogen.
Vi möter Guds mäktiga krafter, en levande naturmeditation som påverkar oss på goda sätt. För visst är skogarna levande …
I vår tid, sedan skogsmaskinerna kom på 1950-talet, har en kortsynthet varit rådande, ett slags förvirring om meningen med det svenska skogsbrukets skogar och natur.
Svenska skogar har sågats ned, till timmer och för att bereda mark till bostäder, till ”virkesåkrar” där en eller två arter av trädplantor ersatt den oändliga rikedom som tidigare skog erbjudit.
En nutida siffra säger att ungefär åttio procent av avverkningens trämaterial kommer att användas till kartong och annat engångsmaterial eller eldas upp. Ett ogenomtänkt slöseri pågår!
Sverige och Svenska kyrkan har ett stort ansvar för att ändra riktning i skogsfrågorna. Sverige är ett välfärdssamhälle, med goda förutsättningar för bra livsmiljö, utan att söka vinster i form av pengar från avverkning, när de levande skogar som Svenska kyrkan förvaltar är oersättliga.
Jag, som är en av många i Naturskyddsföreningen, vädjar till kyrkostyrelsen den 11 juni att fatta ett radikalt och naturvårdande beslut om de skogsmarker som finns kvar att skydda och bevara för framtiden och som garanterar stora fördelar för ekologisk och biologisk mångfald.