Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Uppmaningen till ministrarna: Sätt stopp för PFAS

Hög med stekpannor.

Sveriges konsumenter har skrivit ett öppet brev till klimat- och miljöministern samt konsumentministern med en uppmaning om att föra en mer aktiv politik som skyddar människor från PFAS-ämnen. Bland annat bör Sverige införa PFAS-förbud likt de som Frankrike och Danmark infört, menar de.

Problematiken kring evighetskemikalierna PFAS växer, och allt fler konsumenter uttrycker en oro över detta, konstaterar organisationen Sveriges konsumenter i sitt brev till klimat- och mijöminister Romina Pourmokhtari och konsumentminister Erik Slottner.

”Det vi släpper ut i dag kommer att finnas kvar i vår miljö och natur i en oöverskådlig framtid. Att sanera PFAS är svårt och kostsamt.  Och vi vet att PFAS nu finns överallt”, skriver organisationen. 

De påtalar Högsta domstolens beslut för ett drygt år sedan där det konstaterades att 150 Kallingebor drabbats av personskada i och med förhöjd risk för negativa hälsoeffekter och sjukdomar, till följd av stora utsläpp av PFAS-ämnen till dricksvattnet. 

”Hur framtidens hälsoutveckling ser ut för dagens småbarn och tonåringar som exponerats för PFAS under hela sin livstid är osäkert. Det får tiden utvisa”, fortsätter de.

De ställer sedan frågan varför vi idag fortsätter att släppa ut så mycket PFAS-ämnen i miljön – när vi vet så lite om de faktiska effekterna.

”Här vore det enda rimliga att utgå ifrån försiktighetsprincipen och strypa tillförseln av PFAS till vår miljö vid källan, tills vi har mer kunskap.”

Inte lätt få information om produkter

Organisationen får en hel del respons från oroliga konsumenter som själva vill göra så gott de kan för att minska på exponeringen av dessa evighetskemikalier. Men det är inte helt lätt att välja bort produkter som innehåller PFAS idag, konstaterar Sveriges konsumenter. Faktum är att de i en uppföljande granskning av produkter med så kallad non-stick-beläggning sett att det idag är svårare än tidigare att få reda på innehållet. ”Ofta saknas information om PFAS-innehåll helt. I vissa fall ges felaktig information. Och på direkta frågor till företag har vi fått felaktiga svar”, skriver de, och tillägger att vissa tillverkare som tidigare varit öppna med information om PFAS i sina produkter har valt att ta bort den helt.

Att EU just nu arbetar med att ta fram en lag som förbjuder användning av PFAS-produkter där det idag finns alternativ är ett mycket välkommet föslag, menar Sveriges konsumenter. Men de oroas samtidigt över att den kommande lagen riskerar att urvattnas på grund av en stark industrilobby. Dessutom kan det dröja länge innan lagstiftningen blir verklighet. 

Därför bör Sverige följa Frankrikes och Danmarks exempel och gå före med en stark lagstiftning, påpekar organisationen. 

”Inför nationellt förbud mot PFAS i produkter som säljs på den svenska marknaden, inklusive privatimporterade produkter. Börja med att följa Danmarks och Frankrikes exempel om nationella PFAS-förbud för produktgrupper som textilier, kontaktmaterial för livsmedel, skor, kosmetika och impregneringsmedel”, skriver de.

Det bör också införas krav på obligatorisk märkning av produkter som innehåller PFAS, menar organisationen. Sverige bör också fortsätta att driva på för ett totalförbud på EU-nivå. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV