Försöken att bilda en koalitionsregering i Österrike utan det högerpopulistiska partiet FPÖ har nu kollapsat. Under fredagskvällen drog sig det mindre partiet Neos ur förhandlingarna och under lördagskvällen meddelade ledaren för Österrikiska folkpartiet, ÖVP att han kommer att avgå och att man inte kunnat komma överens med socialdemokratiska SPÖ.
Sedan september har de tre partierna Neos, ÖVP och SPÖ försökt forma en koallitionsregering utan det högerpopulistiska partiet FPÖ, som var den faktiska vinnaren i valet, med drygt 29 procent av rösterna.
Men under fredagen drog sig det liberala partiet Neos ur förhandlingarna, och under lördagskvällen meddelade Karl Nehammer, ledare för det kristdemokratiska partiet ÖVP, att han avgår, både som förbundskansler och som partiledare.
”Det går inte att komma överens med SPÖ på väsentliga punkter”, skriver han på X och konstaterar vidare att hans parti inte kommer gå med på ”affärsfientliga” åtgärder eller nya skatter.
Han anklagade det socialdemokratiska partiet för att ha blivit för radikala.
”Det är min djupa övertygelse att radikaler inte erbjuder någon lösning på ett enda problem. Därför ska vi inte fortsätta förhandlingarna med SPÖ”, sa han enligt Deutche welle.
Anklagas för taktiskt spel
SPÖ-ledaren Adreas Bable menade i sin tur att ÖVP spelade ett taktiskt politiskt spel.
”Vi vet vad som hotar att hända nu. En FPÖ-ÖVP-regering med en högerextrem kansler som kommer att äventyra vår demokrati på många punkter”, sa han till Deutche welle.
Hittills har inget av partierna öppnat för en koalition med det högerpopulistiska partiet FPÖ, som bland annat fört en invandringsfientlig, klimatskeptisk och EU-kritisk politik. Men nu när förhandlingarna brutit samman så är en av de möjliga vägarna framåt ett samarbete mellan FPÖ och ÖVP. Om det blir så hänger mycket på vem som kommer att utses till ÖVP:s nästa partiledare.
Ett annat alternativ är att utlysa nyval, något som skulle kunna gynna FPÖ ännu mer, då partiet har gått fram i opinionsundersökningarna och i december uppgavs ha 35 procent av väljarstödet, skriver Euronews.
Partiets ledare Herbert Kickl har under flera månader kritiserat de tre förhandlande partierna för att ha slösat tid i sina försök att stänga ute FPÖ.
”Istället för snabbhet i att bilda en regering har vi nu tre förlorade månader. Istället för stabilitet har vi kaos”, sade han enligt Euronews.
Oavsett vem som till sist får makten i Österrike så står landet inför tuffa ekonomiska utmaningar. Landet har ett budgetunderskott på 3,7 procent av BNP, bilket ligger över den gräns på 3 procent som EU tillåter. EU-kommissionen har också uppmanat landet till att spara någonstans mellan 18 och 24 miljarder euro.