Prenumerera

Logga in

Radar · Utrikes

HRW: Italiens säkerhetslag ett hot mot demokratiska friheter

Demonstranter håller plakat under en strejk.

Human rights watch riktar kritik mot den föreslagna säkerhetslag som den italienska senaten just nu diskuterar. Lagen har kallats ”anti-Gandhi-lagen” av kritiker, och många människorättsorganisationer menar att den skulle inskränka yttrandefriheten och rätten att demonstrera.

I september godkändes lagförslaget av det italienska underhuset, och just nu pågår debatten i senaten. I samband med det uppmanar Human rights watch (HRW) senaten att lyssna på de farhågor som presenterats av olika människorättsorganisationer. 

Sedan den föreslogs har säkerhetslagen, kallad ”anti-Gandhi-lagen” av kritiker, väckt omfattande kritik från såväl aktivister som från människorättsorganisationer och FN-rapportörer, som menar att många delar av lagpaketet riktar in sig på hårdare straff för personer som genomför fredliga demonstrationer. 

Bland annat föreslås lagen innehålla en straffhöjning för en person som sätter sig på en väg och blockerar trafiken. Detta har tidigare klassats som ett ”administrativt” brott, men med den nya lagen ska det kunna utfärdas en månads fängelse samt 300 euro (cirka 3400 kronor) i böter. Om protesten dessutom sker i grupp ska straffet kunna bli mellan sex månader och två år i fängelse. Enligt onlinetidningen Fanpage så är skrivningarna i de föreslagna lagtexterna såpass generella att även protester utanför universitet och liknande skulle kunna falla under detta brott om de skulle hindra trafiken. 

Nya brottsrubriceringar inriktade på migranter

Ett nytt brott föreslås också införas: fängelseupplopp, något som inte bara omfattar våldshandlingar utan också ”passivt motstånd” mot order. Det föreslås straffas med ett till fem års fängelse och gälla även på flyktingförvar och mottagningscenter. En annan del av lagen innehåller även ett förbud för migranter som inte har rätt att vistas i Italien att köpa sim-kort till sina mobiltelefoner. 

”Även om de beskrivs som främjande av säkerhet, kommer åtgärder som de i lagförslaget att undergräva grundläggande rättigheter och friheter, riktade särskilt mot aktivister och migranter”, skriver HRW. 

Organisationen hänvisar till de många expertsynpunkter som framförts på lagförslaget. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har påpekat att det finns en risk för ”godtycklig och oproportionerlig” tillämpning av lagen på ett sätt som skulle störa rätten till fredliga protester. Åtta olika FN-rapportörer har skrivit brev till den italienska regeringen och påpekat att lagförslaget skulle bryta mot flera av Italiens skyldigheter enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. De särskilda FN-rapportörerna om bostäder och fattigdom har också betonat att lagen i sin nuvarande form kan bryta mot den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

”Senaten bör lyssna till de skarpa varningarna från dessa expertorgan för mänskliga rättigheter och se till att åtgärderna i lagförslaget, som påstås utformas för att skydda allmän ordning och säkerhet, inte trampar på grundläggande rättigheter. Säkerhet kräver inte, och levereras inte heller genom, förtryck”, skriver HRW. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV