
Kronfågel får en ny vd, som trots alla skandaler i hönsindustrin anser att företaget har en stolt historia. Roger Pettersson håller inte med – han efterlyser ett åtgärdsprogram för att kycklingarna ska få det bättre.
DEBATT. Kycklingar som kläms och skållas levande, svält och kannibalism. Det är med stor förvåning och oro jag läser pressmeddelande från Kronfågel om att Sofia Hyléen Toresson tillträder som ny vd den 5 mars. Mot bakgrund av kycklingskandalerna är det mycket illavarslande att hon anser att Kronfågel har en ”stolt historia av kycklingproduktion i framkant”.
Jag hade förväntat mig en betydligt större dos ödmjukhet. Det är ytterst bekymmersamt att hon som ny vd inte visar mer eftertänksamhet och handlingskraft i detta läge – när de chockerande bilderna i media av lidandet i Kronfågels kycklinguppfödning fortfarande är i färskt minne hos många.
Skandalerna kan till stor del ses som en konsekvens av det enorma produktionstempot i dagens kycklingindustri. Kronfågel är ledande på marknaden för kycklingkött i Sverige med 55 miljoner slaktade kycklingar per år.
Den här produktionskapaciteten beror inte minst på de extremt snabbväxande kycklingsorter som används, som skapar stora djurvälfärdsproblem. Kycklingarna växer så fort och lägger på sig så mycket vikt att de slaktas när de bara är omkring en månad gamla.
Kycklingar plågas
Hur kan Sofia Hyléen Toresson tala om att Kronfågel har en ”stolt historia”, mot bakgrund av de senaste årens avslöjanden? Har hon inte tagit till sig medieinslagen och kontrollrapporterna om hur kycklingar plågas?
- Aftonbladet kom 2021 med det chockerande avslöjandet att kycklingar skållades levande i Kronfågels slakteri i Valla vid Katrineholm. Dessutom påvisades allvarliga hygienproblem.
- Senare samma år visade Aftonbladet hur kycklingarnas vingar, halsar och huvuden klämdes fast mellan burarna på väg till Kronfågel. Kontrollrapporter konstaterade att kycklingarna riskerade smärtsamma skador när de fångades in för transport, under lastningen och under slakthanteringen.
- I Uppdrag Granskning i Sveriges Television kunde vi 2023 bevittna allvarliga brister hos det avelsföretag som levererar kycklingar till bland annat Kronfågel. TV-publiken fick se fruktansvärda scener med skadade hönor som pressades så hårt att de åt varandra levande – på grund av strikta foderrestriktioner för att de snabbväxande avelsdjuren inte skulle växa för fort. Bilderna fick Per Jensen, en av våra ledande djurskyddsforskare, att utbrista att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning.
- Jordbruksverket avslog 2023 en ansökan från Kronfågel om undantag från kravet att kontrollera att kycklingarna är döda innan det är tillåtet att gå vidare i slaktprocessen. Nästa steg i processen är att kycklingarna skållas och Jordbruksverket hänvisade till en SLU-rapport som visar att det förekommer att kycklingar vid Kronfågels slakteri i Valla inte är tillräckligt bedövade.
- En veterinär på Livsmedelsverket skrev i en rapport under 2024 att över 15 procent av en inspekterad grupp kycklingar som levererades till Kronfågels slakteri i Valla led av hud- och underhudsinflammation.
Ett systemfel
Listan visar inte bara på enskilda händelser – utan ett grundläggande systemfel. Om läget inte snabbt förbättras, är det bara en tidsfråga innan nästa kycklingskandal sänder chockvågor genom svenska folket. Påkostade kosmetiska och glättiga reklamkampanjer, som ”Allt går med kyckling” som lanserades förra året, är helt fel väg att gå för ökad trovärdighet.
Jag vill veta vad Sofia Hyléen Toresson konkret kommer att göra för att förbättra kycklingarnas välfärd. Vilken är din vision och hur kommer ditt åtgärdsprogram för att nå dit se ut?
En grundförutsättning för att lyckas med ett sådant djurskyddsprogram är att Kronfågel slutar att använda dagens snabbväxande kycklinghybrider och tar ett omtag inom alla produktionsled i sin verksamhet.