
Det tyska partiet Alternativ för Tyskland klassas nu som en högerextrem organisation av det tyska författningsskyddet. Klassificeringen gör det lättare för säkerhetspolisen att övervaka partiet.
Tysklands federala inrikessäkerhetstjänst, Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) har tidigare klassat delar av AfD och partiets ungdomsförbund som högerextrema organisationer. Efter en tre år lång utredning har BfV nu kommit fram till att hela partiet är extremt och utgör ett hot mot demokratin.
I och med klassificeringen ges ökade befogenheter för rättsväsendet att övervaka partiet genom hemlig avlyssning och det öppnar även för rekrytering av informatörer.
I en 1100 sidor lång rapport konstaterar författningsskyddet att AfD:s människosyn inte är förenlig med ett demokratiskt och fritt samhälle. I rapporten lyfts ledande företrädares uttalanden som hetsar mot minoriteter. BfV menar även att partiet vill frånta vissa gruppers rättigheter och skapa andra klassens medborgare.
AfD:s partiledare Alice Weidel har kallat BfV:s klassificering för politiskt motiverad och uppger att de kommer vidta rättsliga åtgärder. AfD fick 20,8 procent av rösterna i valet och är särskilt starka i det forna Östtyskland.
Beslutet har även återupplivat debatten om att helt förbjuda partiet. Att förbjuda ett politiskt parti i Tyskland kräver beslut från författningsdomstolen. För att domstolen ska förbjuda ett parti måste det bevisas att det aktivt motverkar demokratin och dessutom har kapaciteten att på allvar kunna hota den. Tidigare har två misslyckade försök gjorts att förbjuda det nazistiska partiet NPD, senast 2017. Ett av skälen till att partiet inte förbjudits är att de inte har tillräckligt med inflytande.