Avvecklingen av minkfarmerna är något av det bästa som har hänt för djuren under 2024. Beteskravet som ifrågasätts är däremot oroväckande. Det menar flera djurrätts- och djurskyddsorganisationer som har svarat på frågor om det gångna och kommande året.
Redan för ett år sedan lyftes regeringens avvecklingsstöd för minkfarmerna som en ”viktig milstolpe” av Djurens rätt, som såg fram emot att den sista minkfarmen stängdes 2024. Avvecklingen har sedan dragit ut på tiden men i slutet av förra året stod det klart att de sista minkfarmerna kommer att stänga 2025. Här bedöms regeringen äntligen ha tagit sitt ansvar för djuren.
Under 2024 har regeringen däremot fått mycket kritik för utredningsförslaget att ta bort beteskravet för kor. Det finns också krav på att regeringen inför förbud mot pälsdjursuppfödning och burhöns, visar Syres nyårsenkät.
Djurens rätt: ”Otroligt besvikna”
Hur infriades era förväntningar inför 2024?
– Trots ett starkt folkligt stöd för ett bättre djurskydd, har vi sett hur ekonomiska intressen har prioriterats framför djurens välfärd under 2024. Avvecklingsstödet för minkfarmerna, som hade utlovats under året, är ännu inte på plats och den utlovade utredningen om förbud har än så länge uteblivit. Dessutom ifrågasätts beteskravet för kor i regeringens konkurrenskraftsutredning, vilket är ytterst oroväckande då detta länge har varit en hörnsten i det svenska djurskyddet.
– Regeringen har med andra ord långt ifrån levt upp till sitt ansvar, och vi står fortfarande med i princip samma kravlista som inför 2024. Det behövs krafttag för att få ett slut på plågsam bedövning vid slakt, förbjuda burhållning av hönor och minkar samt satsa mer resurser på djurfri forskning. Djurens rätt är otroligt besvikna över att Sverige fortsätter halka efter andra länder, samt att regeringen inte heller visar ledarskap i djurskyddsfrågor på EU-nivå.
Vad ser ni fram emot 2025?
– Vi ser fram emot att fortsätta kämpa för en framtid där djurens behov inte längre får stå tillbaka för ekonomiska vinstintressen. En framtid där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Engagemanget för djuren är stort, något vi ser exempel på genom de 116 258 personer som hittills har skrivit under för kornas rätt att beta.
– Inför 2025 kräver vi följande från regeringen: Ett förbud mot koldioxidbedövning av grisar, ett bibehållet och utökat beteskrav, ett förbud mot pälsdjursfarmning, ansträngningar för att främja djurfri forskning, ett förbud mot burhållning av hönor.
Djurskyddet Sverige: ”Stolta över vårt eget arbete”
Vad är det viktigaste som har hänt 2024?
– Det viktigaste och bästa som hänt 2024 är helt klart att Sveriges minkfarmer har stängt ner. Detta är en fråga där regeringen gjort ett bra arbete när man erbjöd omställningsstöd i en tid när det ändå inte varit ekonomiskt lönsamt att vara minkföretagare. Men för att vara säkra på att verksamheter inte startar upp igen framöver behöver vi också ett politiskt beslut om förbud mot pälsdjursfarmning.
– Sämst är förslaget från regeringens utredare om att ta bort betesrätten för mjölkkor. Här är vi dock stolta över vårt eget arbete där vi lett ett samarbete i kampanjen Jagvillbeta.nu som i dagsläget har fler än 116 000 namnunderskrifter.
Vad ser ni fram emot 2025?
– 2025 ser vi fram emot att regeringen inser att förslaget om borttagen betesrätt inte har stöd varken hos korna, befolkningen eller djurskyddsforskarna och därför slänger det i papperskorgen. Om inte är vi redo att fortsätta kampanjen. Vi hoppas också att EU-förslagen om förbättringar för hund-, katt- och djurtransporter kommer under året. Men risken finns att andra krafter från andra länder ser till att förslagen blir alldeles för urvattnade så här krävs att vi samarbetar med våra systerorganisationer i resten av EU för att sätta press på politikerna!
Djurrättsalliansen: ”Enorm seger”
Hur infriades era förväntningar inför 2024?
– I närmare 20 år har vi kämpat för att stänga pälsdjursfarmerna i Sverige. 2014 stängde den sista chinchillafarmen för pälsproduktion efter en intensiv och lyckad kampanj från Djurrättsalliansen. Vi lyckades då även rädda de 243 chinchillor som fanns på farmen, vilket var helt fantastiskt. Men minkfarmerna har funnits kvar. Minkfarmerna i Sverige har under åren blivit allt färre och färre, men politikerna här har inte gjort som många andra länder och förbjudit pälsdjursuppfödning. Men så förra året kom ett förslag om att ge ekonomiskt stöd till de minkfarmer som självmant avvecklar sin verksamhet. Allt pekar på att de få farmer som finns kvar kommer att stänga under 2025. Vår outtröttliga och ihärdiga kamp för minkarna har lett till förändring, och det är en enorm seger!
– I år hölls även rättegången mot de slakteriarbetare som anmäldes i samband med vårt avslöjande av ett KRAV-slakteri i Skåne. Genom att montera upp dolda kameror på slakteriet kunde vi visa hur det går till när djur dödas för att bli mat, men det exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Filmerna väckte starka reaktioner och bara två dagar efter att materialet offentliggjordes stängde slakteriet ner. Två män dömdes i år för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen och rättegången blev ytterligare ett tillfälle att uppmärksamma vad djuren utsätts för i livsmedelsindustrin.
– Den förändring vi kämpar för sker inte över en natt hur gärna vi än hade velat det. Vi har många år av kamp bakom oss, och troligtvis väldigt många framför oss. Det finns ständigt mycket att göra och då är det också viktigt att komma ihåg att även stanna upp en stund och fira de segrar vi djurrättsengagerade ständigt når.
Vad ser ni fram emot 2025?
– Vi har många projekt på gång och är redo för 2025. Vi ser fram emot att fortsätta publicera avslöjanden av svenska djurindustrier som skapar insyn för allmänheten och förändring för djuren – vilket kommer att föra oss ännu lite närmre den värld vi kämpar för. En värld där alla djur får finnas till för sin egen skull. Sedan fyller Djurrättsalliansen 20 år och det måste såklart firas på något vis!
Animalkind: ”Ett viktigt första steg”
Vad är det viktigaste som har hänt 2024?
– För oss och för försöksdjuren har vårt projekt Livet efter labbet varit ett verkligt genombrott. Projektet fokuserar på att omplacera överskottsdjur och djur som överlevt djurförsök till nya, kärleksfulla hem. Under året arrangerade vi bland annat ett uppmärksammat seminarium på Lunds universitet, som lockade stort intresse från företag och universitet som använder försöksdjur. Även om tusentals försöksdjur redan omplaceras årligen i många andra länder, har Sverige legat efter. Nu har vi äntligen tagit ett viktigt första steg för att förändra detta.
Vad ser ni fram emot 2025?
– Vi ser fram emot den dag under 2025 då vi kan bära ut burar med försöksdjur från laboratorier och köra dem till deras nya hem. Att få ge dessa djur en andra chans i livet, låta dem lämna laboratoriemiljön bakom sig och börja utforska världen på sina egna villkor, kommer vara oerhört betydelsefullt. Att se dem få uppleva glädje och frihet för första gången är något vi verkligen längtar efter – det kommer att vara en otrolig känsla.