
Region Uppsala har beslutat att låta Bolt köra färdtjänst från 2026, trots att företaget – likt Tesla – saknar kollektivavtal. Beslutet får skarp kritik från Svenska taxiförbundet.
Nu riktar branschorganisationen Svenska taxiförbundet skarp kritik mot att Region Uppsala valt att låta gig-bolaget Bolt bli en av 14 leverantörer som ska köra färdtjänst i regionen nästa år.
Enligt taxiförbundet innebär beslutet ”att en aktör utan kollektivavtal och med en affärsmodell som bygger på egenanställda förare nu får tillgång till skattefinansierade uppdrag”.
– Regioner och kommuner har – som offentliga upphandlare – hittills varit noga med att kräva kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor av de företag som ska köra patienter, äldre och skolbarn för skattebetalarnas pengar. Region Uppsala bryter nu den principen, vilket är ett lågvattenmärke i offentliga upphandlingar, säger Lennart Kalderén, ordförande i Svenska taxiförbundet, i en kommentar.
Syre har i flera artiklar om gig-bolaget visat på usla arbetsvillkor och för att erbjuda förare osäkra anställningar med låga löner och bristande arbetsrättsliga skydd. Även andra medier, som Expressen, har i en rad artiklar visat på orimliga arbetstider med låga ersättningar och SVT Västmanland gjorde nyligen en liknande granskning.
Jenny Lundström (MP), ordförande i trafik- och samhällsnämnden för Region Uppsala säger till SVT att om Bolt inte lever upp till dessa krav, kommer avtalet att brytas.
– Vi förväntar oss att alla leverantörer, inklusive Bolt, uppfyller våra krav när trafikstarten börjar. Om så inte sker, vidtas åtgärder, säger Lundström till Sveriges Radio.
Enligt sajten Upphandling24 uppger Sverigechefen på Bolt, Lina Dahlander, att bolaget kommer att uppfylla samtliga krav i avtalet med Region Uppsala – inklusive löner, arbetstider, semester och arbetsmiljö.
Bolts affärsmetod är även hårt kritiserad från fackligt håll.
”De sänker priserna och säger till oss att det bara är bra eftersom det kommer öka antalet kunder. Vi ska alltså jobba ännu mer för mindre ersättning. De flesta appföretag tar en avgift. Uber vill ta 30-35 procent på allt det som kunden betalar”
John van Dinther i Syre januari 2024.