Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Fyra nominerade för att ha bidragit till en grönare byggbransch

Konstverk i skog.

Det pratas en hel del om hållbarhet i byggbranschen, men vad gör ord när vi ändå bygger mer eller mindre som vanligt? Det frågar sig initiativtagarna bakom arkitekturpriset Tänk om som nominerat fyra projekt som kan minska den byggda miljöns klimatpåverkan.

Architects climate action network (ACAN) är namnet på en grupp miljöengagerade arkitekter som gått samman för att sätta strålkastarljuset på byggsektorns klimatpåverkan. Den svenska lokalavdelningen har bland annat gjort sig kända för att ha tagit initiativ till en interaktiv karta där vem som helst kan lägga till byggnader som hotas av rivning, har rivits eller har räddats från rivning – tillsammans med personliga berättelser från platsen, samt en byggutsläppslista – där projekts utsläpp rankas. Gruppen delar också ut ett alternativt arkitektpris, Tänk om, som lyfter projekt som ”ska kunna bidra till att flytta gränser, förändra normer eller ge förutsättningar för att minska den byggda miljöns klimatpåverkan”.

På torsdag är det dags för prisutdelning. 

Här är de nominerade: 

The activist cinema, som ”lyft den brännande frågan om skogen och samernas medbestämmande vid skogsföretagarnas avverkningar”. ACAN motiverar nomineringen med att ”för att träbyggnader ska kunna ses som hållbart, med avseende på de multipla kriser vi befinner oss i, krävs ett i grunden förändrat, ansvarstagande skogsbruk”. I vintras placerades konstverk av Britta Marakatt Labba ut i en avverkningshotad skog på samebyn Ohredahkes marker, en aktion som The activist cinema stod bakom.

Munkmodellen i Tomelilla, som är den första kommunen att använda modellen som planeringsverktyg. Ett sätt att ”säkerställa att alla människors behov tillgodoses inom ramen för planetens resurser”, skriver ACAN och motiverar nomineringen med att Tomelilla sänder en tydlig signal till andra kommuner om att ”förändring börjar med medvetenhet och mod att tänka nytt”. 

Sustainordic, en nordisk plattform som drivs av Form/Design center och syftar till att ”främja hållbara städer och samhällen samt hållbar konsumtion och produktion”. Plattformen nomineras för ”ett imponerande helhetsperspektiv, och att inte ha undvikit de svåra frågor vi måste besvara för att kunna uppnå ett långsiktigt hållbart samhällsbyggande”. 

Att återbruka det fula, ett ”forskningsprojekt som undersökt hur rivningshotade kontorsbyggnader från 60- och 70-talen kan bli en självklar resurs att omvandla till bostäder”. Projektet nomineras för att ”det visar med konkreta exempel på hur vi kan planera och utveckla våra städer med utgångspunkt i det redan byggda, vilket är det enklaste vi kan göra för att minska byggsektorns klimatpåverkan och resursförbrukning”.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV