Radar · Djurrätt

Fel vargar sköts – radiokanal polisanmäld av jägare

Vargar från Finland behövs för att minska inaveln i Sverige.

Det var fel vargar som sköts i Västra Götaland, visar DNA-analysen. Men efter återupptagen jakt har nu den sista ungen och mamman dödats. Jägaren Magnus Kelldén polisanmäler P4 Sjuhärad efter rapporteringen om att fel vargar kan ha fällts med flit. 

Redan den första dagen på vargjakten, 2 januari, sköts fyra vargar i Ripenlångenreviret i Västra Götaland. Jaktbeslutet tillät jakt på en hona och hennes tre ungar som enligt kännedom befann sig i reviret. Men besiktningen visade att två av vargarna som fälldes var vuxna, en hane och en hona. Jakten avlystes i väntan på DNA-analys och det rapporterades i media om att två personer som närvarade vid besiktningen uppgav för länsstyrelsen att jägarna visste om att fel vargar sköts.

Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, kommenterade först att det var mycket allvarligt om uppgifterna stämde, men efter att uttalandet kritiserats konstaterade länsstyrelsen i ett pressmeddelande att jägarna inte hade gjort något fel, eftersom vargarna fälldes inom jaktområdet. 

Magnus Kelldén, länsordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg, svarade på länsstyrelsens uttalande i ett pressmeddelande från Svenska jägareförbundet: 

– Jaktledningen har följt beslutet till punkt och pricka.

Efter P4 Sjuhärads rapportering om jakten i Ripelången pekades Magnus Kelldén felaktigt ut som jaktledare i kommentarsfält, rapporterar Svensk jakt.

– Jag upptäckte att P4 Sjuhärads inslag om där det spekuleras om vilka vargar som fällts lät kommentarer som förtalade mig, stå kvar, säger Magnus Kelldén till tidningen.

Han har polisanmält radiokanalen och två privatpersoner.

– Jag tycker nyhetsmedier bör ha ett ansvar för det som skrivs i anslutning till deras rapportering, säger han till Svensk jakt.

”Inte bästa läget”

På eftermiddagen den 8 januari skickade länsstyrelsen i Västra Götaland ut ett pressmeddelande om att jakten på de kvarvarande vargarna kunde återupptas. DNA-analysen visade att de två vuxna vargarna som fällts var ett syskonpar som härstammade från det angränsande Brängenreviret. Jaktjournalen rapporterar att vargvärnare oroade sig för att hanen som fällts var en genetiskt viktig varg, ättling till finsk-ryska vargar, så kallad F1:a. 

Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, kommenterar till Svenska Rovdjursföreningen:

– Det är alltså inte föräldrarna till de valpar som fötts i Brängen förra året, utan valparnas äldre syskon. De är F2:or, vilket i och för sig inte är bästa läget, men de är absolut inte F1:or.

Länsstyrelsen hade inte kännedom om att vargparet vistades i Ripelångenreviret. 

– Det händer att vargrevir överlappar varandra, men de är då mycket väl medvetna om varandras närvaro. Dock söker de inte konfrontation i första taget. Men eftersom tiken i Ripelången är utan partner sedan hannen sköts i skyddsjakt är en möjlig anledning att hon inte kan försvara sitt revir lika effektivt längre, och att det är en rockad på gång, säger Mia Bisther till Rovdjursföreningen. 

På eftermiddagen den 9 januari sköts den sista vargen i Ripelångenreviret, rapporterar Svensk jakt. Därmed hade totalt 29 av de 36 tilldelade vargarna fällts i årets vargjakt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV