Glöd · Ledare

”Höjda försörjningskrav” är en ren eufemism

Försörjningskrav kan vara olika saker i olika sammanhang. När en invandrad person måste kunna visa att hen kan försörja sin familj innan de kan återförenas är det en sak. När en arbetsköpare måste betala en lön som en arbetskraftsinvandrare kan försörja sig på är det något annat.

Den sistnämnda typen av försörjningskrav har funnits sedan 2006 och legat på 13 000 kronor ända till i höstas. Mycket mindre än så är svårt att klara sig på, men det har ändå förekommit fusk. Inte alla arbetsköpare har verkligen betalat de löner som stått i anställningskontraktet, så människor har först blivit utnyttjade och sedan utvisade när fusket har upptäckts.

I höstas höjdes minimibeloppet, och det var kanske inte så konstigt när det hade legat på samma nivå i 17 år. Men det höjdes från 13 000 kronor till 27 360, och även om maten har blivit dyrare kan man definitivt leva på mindre. Fråga kassörskan i närmaste affär eller någon som jobbar i hemtjänsten. I sitt pressmeddelande talade regeringen nu om att arbetskraftsinvandrare inte bara skulle kunna försörja sig – de skulle ha en god försörjning.

Det är intressant att en regering som kallar sig borgerlig vill ge en grupp en sådan garanti. Det skulle kunna vara ännu märkligare att de väljer just arbetskraftsinvandrare. Varför inte poliser eller lärare? Eller anställda på Samhall? Tja, lönebildning går ju inte till så i Sverige. Men det här handlar om något annat. 

När höjningen presenterades framgick att det också, kanske framför allt, skulle minska invandringen, i det här fallet den ”lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen”. De nya kraven gäller inte bara nyinvandrade, så man kunde dessutom börja kasta ut folk. Hundratals människor som har jobbat i Sverige i flera år tvingas sluta på sina jobb och lämna landet – och i många fall sina familjer. Om det hade varit en oönskad effekt borde det ha varit en enkel sak att formulera om lagen.

Nu vill de alltså höja minimibeloppet för arbetstillstånd igen, den här gången till samma nivå som medianlönen, som just nu är 34 200. Så samma sak händer igen. Många som precis har andats ut för att deras löner visat sig räcka till kommer ändå att bli utvisade. De som har löner strax över den nya nivån kommer ändå inte att vara trygga, för en ny ändring kan komma snabbt.

Om regeringen verkligen ville hindra att människor utnyttjas och garantera en god försörjning finns det många andra ändar att börja i. Men det här är Tidöpolitik – invandringen ska minimeras och så många som möjligt ska kastas ut. Precis som när folk ska utvisas för ”dålig vandel” och asylsökande isoleras i läger utanför EU. Det är etnisk rensning och inget annat.

Den gnistrande, glittrande vintern!

Var ska jag börja? Gaza, Ukraina …