En rapport om konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap släpps i sin helhet på tisdag, då den samtidigt presenteras på Folk och försvars rikskonferens. Bakom rapporten står Svenska freds och Svenska läkare mot kärnvapen. De konstaterar att ett medlemskap kommer medföra omfattande förändringar, utan att dessa tillräckligt debatterats i offentligheten.
I samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen släpper Svenska freds och Svenska läkare mot kärnvapen rapporten Sverige i Nato, som granskar vad ett svenskt Natomedlemskap kan komma att innebära i praktiken. Sedan i somras har delrapporter lanserats, där de viktigaste frågorna tagits upp, till exempel hur Sveriges värnplikt och vapenexport påverkas och vad Natomedlemskap innebär för svensk nedrustningspolitik.
– Att Sverige väljer att gå in i Nato utan förbehåll mot kärnvapen skapar oro och osäkerhet. Trots att politikerna har hållit fast vid att Sverige kan fortsätta att verka för nedrustning även som Natomedlem, har vi gång på gång sett hur den svenska nedrustningspolitiken urholkats. Att Sverige inte längre kan säga att kärnvapen aldrig mer får användas är ett lågvattenmärke som visar att inte ens de tunga humanitära skälen längre tycks gälla, säger Vendela Englund Burnett, ordförande på Svenska läkare mot kärnvapen, i ett pressmeddelande.
Viktigt att prata om på riktigt
Med rapporten vill de båda organisationerna sprida kunskap om Natos beskaffenhet och om vilka konsekvenser ett medlemskap kan få. Rapporten framhåller också att Natoprocessen redan påverkat svensk politik på flera sätt, bland annat genom att vapenexportförbudet till Turkiet hävdes, och i slutet av förra året ingick Sverige ett avtal (defence cooperation agreement, DCA) med USA som ger amerikansk militär tillgång till 17 regementen i Sverige.
– I och med DCA-avtalet med USA fick många upp ögonen för vad ett Natomedlemskap kan tänkas komma med för konsekvenser, amerikanska baser och kärnvapen på svensk mark är något som många inte såg framför sig när Natoansökan kom upp på bordet. Det är av stor vikt att vi på riktigt pratar om vad detta medlemskap faktiskt innebär och vad Sveriges regering behöver föra fram i form av olika begränsningar. Vår roll på Folk och försvar är att bredda perspektivet och vi hoppas att vår rapport kan vara ett steg mot det, säger Kerstin Bergeå, ordförande på Svenska freds, i pressmeddelandet.
Rapporten presenteras för deltagarna på Folk och försvar i morgon tisdag och finns från och med då tillgänglig online.