Radar · Inrikes

Fler kan behöva göra värnplikt trots att de inte vill

Även personer som inte vill göra värnplikten kan i framtiden behöva göra den, menar Pliktverket.

När fler värnpliktiga ska utbildas kommer allt fler att behöva göra värnplikten mot sin vilja.
– Vi kan inte längre ta hänsyn till den enskildes motivation, vilja och intresse, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

I dag utbildas runt 5 000-6 000 värnpliktiga, men kommande år ökar antalet. Försvarsmakten har föreslagit att 10 000 värnpliktiga ska utbildas varje år från 2030.

Det innebär också att fler kommer att behöva göra värnplikten mot sin vilja.

– Det är så pass stora volymer nu som ska skrivas in så vi kommer att behöva kalla sådana som har sagt att de är fullt friska, inte har några skador och har alla förutsättningar att klara det här, även om de sagt att de inte är intresserade, säger Christina Malm.

Hon vill vara tydlig mot medborgarna att det är så det ser ut. Försvaret av landet övertrumfar det personliga intresset, säger hon.

Av de knappt 25 000 ungdomar som just nu mönstrar har 4 500 sagt att det inte är intresserade, men har kallats ändå eftersom de uppfyller alla krav i övrigt, enligt verket.

Plikt- och prövningsverkets undersökningar visar att nästan alla 17-åringar tycker att det är viktigt att Sverige har ett försvar. Däremot är det bara ungefär hälften som tycker att det skulle vara positivt att själva bli inkallade.

Kan ändra sig

Christina Malm vill inte säga att ungdomar i dag saknar pliktkänsla.

– Det är svårt att göra jämförelser. På den gamla plikttiden frågade man aldrig efter om någon var intresserad.

Hon framhåller att den som är ointresserad också kan ändra sig under utbildningens gång.

Nu i januari och februari får knappt 110 000 ungdomar födda 2006 mönstringsunderlaget. I mars får de besked om de ska mönstra eller inte. Totalt kommer 28 000 att kallas, varav 8 000 tas ut till värnplikt.

Läs mer om utspel kring Folk och försvar-möter här:

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV