Radar · Basinkomst

Goda resultat när Malmöföretag kortade arbetsveckan

Teamet på Altitude meetings har utvecklat flera tips och knep som de kallar work hacks för att kunna jobba effektivare och på så sätt kunna ta ut en dag extra ledighet i veckan.

Företaget Altitude meetings gav sina fjorton anställda möjlighet att gå ned i arbetstid och det har gett positiv effekt.
– Vi tycker att när du har levererat det du ska göra, så kan du gå hem, säger Anders Mildner, delägare och innehålls- och opinionsansvarig, till Syre.

Företaget Altitude meetings arbetar med klimat- och demokratifrågor och har lokaler i Malmö och Lund där de arrangerar möten för företag och organisationer. Redan från början hade grundarna en vision om att tänka annorlunda kring arbetstiderna. Det har lett till att de anställda sedan september förra året har möjlighet att arbeta fyra dagar i veckan, samt att de får uppemot sex veckors semester.

– Vi tycker vi att vi ser stora vinster med arbetstidsförkortning. På det personliga planet mår vi bättre som anställda när vi får andhämtningspauser, återhämtning och vila. På företagssidan skapar det här en större vi-känsla som ger bättre möjligheter att nå våra gemensamma mål, säger Anders Mildner.

Han berättar att arbetstidsförkortningen fungerar efter modellen “frihet under ansvar”. Det ger en större samhörighet med företaget och arbetskamraterna.

– Har du levererat det du verkligen ska, så kan du ta en dag varje vecka. Det förutsätter att du inte sätter någon kollega i skiten. Det handlar om personligt ansvar så det fungerar för de man jobbar med.

Den extra dagen hoppas han plockas ut för återhämtning, ta en promenad, komma ikapp med hushållsarbetet eller till reflektion. När man tvingas tänka till kring sin arbetsstruktur, blir arbetet effektivare.

– Att få mer tid under en normal arbetsdag gör väldigt tydligt att folk mår bättre. Det gör i sin tur att vi upplever att vi kan vara mer kreativa. När vi får den här typen av pauser som är fria att utnyttja åt det man vill.

Gammal kvarleva

Han ser systemet de flesta företag arbetar efter som en kvarleva från industrisamhället då kroppsarbete var dominerande. Produktiviteten vid det löpande bandet mättes på ett annat sätt än hur arbetarna jobbar, även om synen på arbetstiden inte har ändrats.

– Fyrtio timmars arbetsvecka är ju ett resultat av en facklig kamp för drägliga villkor för arbetarna och har sina rötter i industrin på 1800-talet. Då handlade det om att lösa ett rättviseproblem för att folk utnyttjades och slet ut sina kroppar.

– Idag jobbar väldigt många i samhället med andra typer av jobb, man jobbar på kontor, jobbar mycket med vad som händer i våra huvuden och kreativitet. Leveransen idag är något helt annat än vad det var på fabriken för hundra år sedan. Det betyder att vi bör flytta tidmätningen och omvärdera hur vi ser på arbetstiden.

Anders Mildner, delägare och grundare av Altitude meetings, tycker att företaget får en bättre vi-känsla när man kan ta ut en extra dag ledighet eftersom det kräver ett gott samarbete. Foto: Privat

En effekt sedan experimentet med fyra dagars arbetsvecka startade är att de anställda har blivit mycket bättre på att prioritera. Det finns mer tid att tänka och få inspiration, och det har även lett till att teamet kan samlas fler gånger för att diskutera verksamheten.

– Vi vet att utbrändheten är ett av våra största samhällsproblem idag. Där är arbetsplatskulturen en viktig beståndsdel och att du har struktur i ditt jobb.

Inte arbetskritiska

Företaget Altitude meetings arbetar efter den så kallade Pomodoro-tekniken, som går ut på att man jobbar 25 minuter och sedan vilar i fem minuter. Arbetsuppgifterna är fördelade utifrån individens förutsättningar.

– Vi är inte arbetskritiska utan vi tycker om att arbeta, men vi tror att vi gör det på ett bättre sätt genom att arbeta mindre, säger Anders Mildner.

För att ge ett exempel tar han arbetet med att skriva en artikel (han har tidigare arbetat som journalist).

– Det gäller att ställa sig frågan vad som är en bra artikel och redan innan man börjar skriva komma fram till en metod. Kanske ska man skippa det där onödiga mötet, och man är klar för dagen, är det inte bättre att gå hem än att bara sitta av tiden, frågar han sig.

På hans företag lägger medarbetarna ganska mycket tid på hur de tipsar varandra på hur de kan jobba bättre.

– Vi har ett eget koncept som vi kallar för work hack, vi letar ständigt efter bättre sätt att arbeta bättre. Kan vi minska på stressen och tänka annorlunda kring arbetsuppgifterna, har vi vunnit mycket, säger Anders Mildner.

Flera Malmöprojekt

Det finns fler organisationer och företag i Malmö som är experimenterar med arbetstidsförkortning. Medianätverket Media evolution planerar att införa en modell kallad ”Away day”, som innebär att kontoret stänger en fredag i månaden, med förhoppning att de anställda passar på att göra någonting annorlunda, som att gå på utbildningar, läsa, vila eller komma ikapp med hemarbetet.

– I takt med att vi jobbar fler och fler timmar, och mer effektivt då kraven ökar, tror jag att det är viktigt inom de flesta branscher att få luft i schemat. Annars utvecklas man inte som yrkesmänniska och människa, säger Magnus Thure Nilsson, vd på Media evolution, till Sydsvenskan.

Han vill tycker att det är viktigt att den här sortens tankar byggs in i arbetstiden, eftersom det även är en form av jämlikhetsfråga.

– Jag tror att det är viktigt att både arbetsgivare och människor att tänka så här.

Syre har tidigare rapporterat om hur Vänsterpartiet i Malmö som vill utreda en arbetstidsförkortningsmodell som låter medarbetare som är äldre än 63 år gå ned i arbetstid men ändå få behålla nästan hela lönen.

Anders Mildner märker också av att det är en annan stämning i Skåne.

– Jag tror faktiskt att det är lättare i Malmö att satsa på den här typen av saker som är mer radikala. Idealet att det är status att arbeta dygnet runt tills man dör är starkare i Stockholm än i Malmö. Vad det beror på är svårare att säga. Jag tror generellt att Malmö och Skåne har en plattare syn på hierarkier. Det spelar mer roll vad du gör än vem du är.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV