Glöd · Ledare

Veganism är ingen hälsotrend

En av köttlobbyns viktigaste strategier för ökat ätande av djur är att framställa det som det normala. En del av det narrativet har handlat om att våra förfäder var jägare som till stor del levde på kött och därför är det enligt köttlobbyn både naturligt att äta djur och något vi behöver göra. Att våra förfäder i huvudsak åt djur har visat sig vara en myt, men även om det skulle vara så har våra förfäder gjort mycket som vi varken behöver eller i ett modernt samhälle bör fortsätta med. 

En annan del av köttlobbyns narrativ som fått förnyad fart på sista tiden är att veganism bara är en trend. Trender kommer och går och när den här trenden är över kommer vi gå över till det ”normala”, det vill säga äta djur. Och nu är, om vi får tro ett flertal medier, vegantrenden över. 

Först ut var köttlobyns främsta allierade bland nyhetstidningar GP, något som Astrid Pleijel uppmärksammade i en Syreledare redan i december. I GP:s artikel lyfts som bevis fram att en stor restaurangkoncern som driver massa krogar med djur på menyn nu också börjat göra det på den enda restaurang de haft där djur tidigare inte serverades. 

Det lyfts också fram att köttkonsumtionen ökat de senaste två åren. En marginell ökning som inte är statistisk säkerställd, men som eventuellt visar på en liten återhämtning efter den stora minskningen under pandemin. Tittar vi på den långa trenden så gick köttkonsumtionen upp från mitten av 80-talet fram till 2012, men sedan dess har konsumtionen gått nedåt med en extra stor minskning under pandemin. 2022, som är senaste året det finns statistik från, var köttkonsumtionen den lägsta under de senaste 20 åren, bortsett från de två pandemiåren. Så att köttkonsumtionen är på väg upp är minst sagt en rejäl överdrift. 

Även DN väljer att lyfta att köttkonsumtionen skulle börjat öka igen. Deras exempel är influencern Yoga girl med två miljoner följare som påstås ha gått från veganism till att dricka köttbuljong till frukost. Tittar man närmare på vad hon ägnat sig åt handlar det dock snarare om hälsofanatism än om veganism. Alla val handlar om hennes mående.  

DN balanserar i alla fall upp sitt rapporterande något med att även ha en artikel med influencern Therése Lindgren som under rubriken “Veganprofilen som vägrar trenddöden” lägger fokus där det bör ligga med uttalandet:

– Jag har jättesvårt att förstå att man en gång kan ha varit övertygad om att man inte vill stötta det här systemet som exploaterar djur, och sen en dag bestämma sig för att ”jo, jag vill nog det förresten”.    

SR har också valt att lyfta fram Rachel Bråthén, som Yoga girl egentligen heter, och där berättar hon om problem som uppstod när hon blev stor på sociala medier och åkte världen runt och predikade. “Helt plötsligt satt vi i flygplan hela tiden” säger hon, och man väntar sig någon slags reflektion om det ohållbara för planeten och alla djur som bor på den. Men istället var problemet att hon fick ont i ryggen av det och insåg att det inte var hälsosamt för henne att stressa runt världen så där.

Bråthéns ändrade kost lyfts även upp i Aftonbladet och SvD som ett bevis på den nya trenden. De lyfter även fram en annan influencer som bytt kost, Sheila Arnell. Och SvD berättar att “köksskåpet var överfullt av kosttillskott och hon åt vällagade vegetariska grytor, nötter och grönt. Ändå fanns ett underligt sötsug där hon ena dagen ville äta en kanelbulle …”. Precis som om veganism hade något att göra med att avstå från kanelbullar eller sötsaker. SvD konstaterar också, om dem som nu bytt kost, att ”många verkar vara ungefär som Sheila: hälsointresserade, engagerade renlevnadsmänniskor.”

Men veganism har inget med hälsa och renlevnad att göra. En vegan kan leva på öl, chips och glass så länge de är växtbaserade. Åt andra hållet kan du äta växtbaserat av hälsoskäl och samtidigt ha kläder av djur, gå på djurparker och cirkusar med djur, ha egna djur inspärrade och så vidare. Men då är du inte vegan, eftersom du inte verkar mot alla former av djurförtryck, utan du är en person som äter växtbaserat eller vegetariskt. 

Om du bara avstår från att äta djur för din egen hälsas skull kan du förstås komma fram till att det är bättre att börja äta djur. Det finns en massa ohälsosam (men god) växtbaserad mat och det finns animalisk mat som är hälsosam och vice versa. Ser du bara till dig själv och skiter i djuren är det svårt att argumentera för att du inte ska äta dem.

Hälsotrender kommer och går. Därför är det alltid problematiskt när hälsan lyfts som skäl för att äta växtbaserat. Här har många inom veganismen och djurrättsrörelsen skäl till självrannsakan eftersom många har hängt på när växtbaserat lyfts som mer hälsosamt. Det finns ingen som helst anledning att gå in i en tävlan om vilken kost som är mest hälsosam. Veganism handlar om solidaritet, medan hälsa handlar om ett egocentriskt fokus. Det är förstås både bra att leva hälsosamt och att avstå från att äta djur. Men om de sakerna kopplas ihop och valet inte bygger på en djurrättslig grund, kommer det alltid finnas skäl för folk att börja äta djur igen.

Men som en annan influencer, Erica Lindberg, sa till Aftonbladet:

– Djurens rätt att leva ska inte vara en trend. Det är också lite dubbelmoral när personer som säger sig stå för allas lika värde, till exempel feminister, samtidigt äter kött. Räknas inte djuren in i allas lika värde?

Tyska demonstrationerna mot AfDs politik – några har lärt av historien.

Fristående media, fredsrörelsen, kurder – alla ska tystas i Tidöregeringens samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV