Nato-förhandlaren Oscar Stenström utses till Årets vapenvärvning av Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Svenska freds- och skiljedomsföreningen utser Nato-förhandlaren Oscar Stenström till ”årets vapenvärvning” 2023, enligt ett pressmeddelande från organisationen. Utmärkelsen, som inte anses särskilt smickrande, delas ut för att uppmärksamma kopplingar mellan politik- eller myndighetsvärlden och vapenindustrin.
– Att Oscar Stenström tillåts vara tjänstledig från sin anställning på UD för att jobba för vapenindustrin är oerhört märkligt. Att man inte ser problemen med dessa dubbla roller är ett stort demokratiskt problem, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska freds, i en kommentar.
”Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta även i det privata näringslivet.”
Enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen tror Saabs vd Micael Johansson ”att Nato är en möjlighet för Saab att utnyttja alliansens upphandlingsorganisation och fortsätta växa ekonomiskt”. Där årets pristagare, Oscar Stenström, ”sitter på ett unikt kontaktnät som är ytterst värdefullt för Saab”.
– Oscar Stenströms sidbyte från utrikesdepartementet till Wallenbergsfären är bara ett av många exempel på täta band mellan den svenska vapenindustrin, försvarsmyndigheter och den politiska sfären. Dessa band påverkar den politik som förs i en riktning som gynnar vapenindustrin, men inte självklart freden och säkerheten, säger Linda Åkerström.
Juryns motivering:
”Sveriges före detta Natoförhandlare Oscar Stenström tilldelas utmärkelsen Årets vapenvärvning 2023. Stenström lämnade inte bara under året sin roll som Natoförhandlare för att ta anställning som senior rådgivare åt Marcus Wallenberg utan gjorde det också som tjänstledig från Utrikesdepartementet. Marcus Wallenberg är styrelseordförande för och, via Investor och Wallenberg Foundations, delägare i Sveriges största vapenföretag Saab. Med kontakter och unika kompetenser, inte minst vad gäller Sveriges relationer med Nato, kommer Stenström att stärka vapenindustrin och dessutom ta med sig nya erfarenheter och nära kontakter från vapenindustrin tillbaka till UD efter sin tjänstledighet. Med en fot på UD och en i Wallenbergsfären är Stenström en mycket värdefull värvning för den svenska vapenlobbyn.”
2022 års vapenvärvning gick till Pål Jonson som, skriver Svenska freds, ”gick från att vara kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, till den högsta försvarspolitiska makten som Sveriges försvarsminister”. 2021 gick utmärkelsen till Christer Ahlström, tidigare generaldirektör för exportkontrollmyndigheten ISP som det året tog anställning som senior rådgivare på vapenföretaget Saab.