Radar · Fred

FN: Ingen humanitär hjälp till norra Gaza

Byggnader som förstörts av israeliska attacker i Gaza stad.

FN och andra hjälporganisationer har inte kunnat leverera livräddande humanitär hjälp till norra Gaza på fyra dagar, enligt FN:s humanitära organ Ocha. Orsaken är förseningar, nekat tillträde och en aktiv konflikt i området.

”Detta inkluderar läkemedel som skulle ha gett livsviktigt stöd till mer än 100 000 människor i 30 dagar, samt åtta lastbilar med mat till människor som för närvarande står inför livshotande osäker livsmedelsförsörjning”, skriver Ocha i ett uttalande.

I torsdags anklagade Israels försvarsdepartementet FN för att “dra ut på” leveranser av humanitär hjälp till Gazaremsan.

Sedan krigets start har över 22 000 människor dödats i Gaza, enligt de av Hamas styrda hälsomyndigheterna. 85 procent av områdets befolkning befinner sig på flykt, enligt FN, som tidigare varnat för att fyra av tio Gazabor riskerar att svälta ihjäl.

Humanitära hjälporganisationer kräver ett brådskande, säkert, varaktigt och obehindrat humanitärt tillträde till norra Gaza, skriver Ocha i uttalandet.

I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades 1 100 personer. Runt 250 personer togs som gisslan och fördes till Gaza. En av dem som fördes bort var 38-årige Tamir Adar, från kibbutzen Nir Oz. Nu meddelar Israels militär att han dödades i terrorattacken, rapporterar AFP.

– IDF [Israeliska militären] informerade familjen om att han mördades den 7 oktober och sedan dess har hans kropp förvarats i Gaza, heter det i ett uttalande från Nir Oz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV