Radar · Arbetskritik

ABF inför sex timmars arbetsdag: ”Puttrar inom arbetarrörelsen”

ABF i Uppsala län vill möta en ”folkbildningsfientlig regeringspolitik” med arbetstidsreform.

Regeringen minskar studieförbundens statsanslag med 500 miljoner i ”den största nedskärningen någonsin och ett dråpslag mot civilsamhället, kulturen och demokratin”, skriver ABF i Uppsala län, som svarar med en reform: Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för heltidsanställda.

Genom att reformera arbetstiden till 30 timmar per arbetsvecka spår Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Uppsala län att personalens välmående kommer att öka och att avdelningens folkbildningsarbete stärks.

Peter Erickson, ombudsman på ABF i Uppsala, säger i ett pressmeddelande att förbundet under hösten förberett en organisationsplan där sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för heltidsanställd personal är en hörnsten.

– Det känns otroligt bra att vi gemensamt kan möta en folkbildningsfientlig regeringspolitik med att reformera vårt arbetssätt. Idén om arbetstidsförkortning med bibehållen lön puttrar inom arbetarrörelsen och flera organisationer har börjat verka för frågan. Det är en utveckling vi välkomnar, står bakom och gärna går i bräschen för, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV