Radar · Fred

Israel: Största protesterna sedan kriget började

 Demonstration i Tel Aviv mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering.

Anhöriga till gisslan i Gaza har deltagit i vad som beskrivs som de största demonstrationerna i Israel sedan krigets början. Och nu påbörjar proteströrelsen en tältaktion utanför knesset.

Tiotusentals personer gick på lördagskvällen ut på gatorna i protest mot regeringen. I Tel Aviv har mellan 10 och 20 deltagare gripits, enligt israeliska medier.

Även två personer som släppts ur gisslan deltog i protesterna. Från scen kritiserade de premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av konflikten, rapporterar The Times of Israel.

– De kommer inte att klara sig där, ingen kan överleva det de går igenom där, sade Raz Ben Ami, vars man fortfarande är tillfångatagen i Gaza.

”Dör varje dag”

Aviva Siegel, som även hon har sin man kvar i Gaza, vände sig direkt till Netanyahu:

– Sluta prata om seger, sluta prata om militära påtryckningar. Ingenting kommer att fungera. Ingenting har fungerat förrän nu. De dör där varje dag.

Fram till nu har sammanslutningen Forum för gisslan och saknade familjer undvikit att fördöma regeringen i sina demonstrationer, enligt The Times of Israel.

Aktion vid knesset

Men premiärminister Netanyahu övergav gisslan den 7 oktober och har misslyckats med att nå en överenskommelse, hävdar Einav Zangauker, mamma till gisslan Matan Zangauker.

– Eftersom ni ständigt ägnar er åt att sabotera en uppgörelse har vi insett att ni är hindret för uppgörelsen, sade hon i ett tal i Jerusalem på lördagskvällen.

– Du är hindret. Du är den som står mellan oss och våra nära och käras återvändande hem.

Nu sätter proteströrelsen även upp ett tältläger utanför det israeliska parlamentet knesset, rapporterar Haaretz.

Aktionen väntas pågå i fyra dagar och beskrivs av tidningen som den mest betydelsefulla sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV