Radar · Migration

Fyra räddningsskepp beslagtagna: ”Hindras systematiskt”

Räddningsfartyget Humanity 1 är ett av flera som beslagtagits av italienska myndigheter den senaste tiden.

Bara under mars månad har fyra av räddningsfartyg som räddar migranter på Medelhavet beslagtagits av italienska myndigheter. Detta då de uppges bryta mot de hårdare ”uppföranderegler” som regeringen infört. Därmed är möjligheten att rädda liv just nu ”dramatiskt begränsad”, enligt organisationen SOS Humanity. 

Det var i januari förra året som den italienska regeringen införde nya regler för de räddningsfartyg som räddar migranter på Medelhavet. I strid med internationell sjörätt måste frivilligorganisationerna som är aktiva i området nu anpassa sina räddningsuppdrag efter vad den italienska regeringen bestämt. Det handlar bland annat om att bege sig till den hamn som är tilldelad dem av myndigheterna – även om det är en hamn i norr som innebär flera dagars extra resväg. 

Det är också förbjudet att utföra flera räddningsuppdrag i rad utan att först gå i land i en hamn. De fartyg som bryter mot reglerna riskerar dryga böter och att konfiskeras av italienska myndigheter. 

Möjligheten att rädda liv ”dramatiskt begränsad”

Under mars månad har inte mindre än fyra räddningsfartyg beslagtagits på grund av brott mot reglerna, uppger nyhetsbyrån Ansa. Ett av fartygen är Humanity 1 som drivs av den tyska organisationen SOS Humanity. Marie Michel, talesperson för organisationen, säger till Ansa att frivilligorganisationernas möjligheter att rädda liv på Medelhavet just nu därför är ”dramatiskt begränsad”.

– Vårt humanitära arbete hindras systematiskt av den (italienska) regeringen, säger hon. 

Hon säger vidare att det är ”grymt att vi som civil sjöräddningsorganisation håller fast vid vår plikt, ålagd av internationell rätt, att rädda människoliv i centrala Medelhavet och utföra akut och nödvändigt humanitärt arbete, och sedan straffas vi för detta”. 

Ansvaret för att rädda liv till havs ligger på stater, påpekar hon. 

Sedan de nya reglerna infördes har räddningsorganisationerna i området vid upprepade tillfällen påtalat att dessa kommer att minska deras möjligheter att rädda liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV