Radar · Miljö

Aruba vill ge naturen rättigheter

Arubas regering vill skydda öns ekosystem från ytterligare förstörelse, inte minst med tanke på att turismen är viktig för landet.

Arubas regering har lagt fram ett förslag på att skriva in naturens rättigheter i landets grundlag. I samma veva vill man också erkänna människors rätt till en "ren, hälsosam och hållbar miljö”.

Aruba, ett autonomt land i kungadömet Nederländerna, lever i hög grad på turism, och den i sin tur är beroende av välmående ekosystem. Samtidigt har öns ekosystem degraderats så till den grad att de inte längre fungerar så som de borde, konstaterade Arubas naturminister Ursell Arends när han presenterade förslaget tidigare denna månad, enligt Inside climate news

– Alla på Aruba är medvetna om omfattningen av miljöförstöring som har ägt rum och naturens betydelse för vår ekonomi och ö, sa Arends.

Genom att erkänna naturens rättigheter i grundlagen hoppas men därmed kunna skydda naturen bättre än vad man kan idag, där enbart skydd för specifika arter kan ges. 

”Skydd på systemnivå är nödvändigt eftersom det tar hänsyn till sambanden mellan arter och deras abiotiska miljö”, skriver regeringen i en promemoria.

Om förslaget går igenom kan Aruba bli det andra landet i världen att skriva in naturens rättigheter i grundlagen, efter Ecuador som var först ut år 2008. Ett trettiotal andra länder i världen har också inkluderat naturens rättigheter i sin lagstiftning på olika sätt, bland annat har flera floder fått individuella rättigheter. 

Innan förslaget skickas vidare till landets lagstiftande församling kommer folket kunna lämna in skriftliga kommentarer. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV