Glöd · Ledare

Vi kommer aldrig att låta regeringen tysta Syre

Porträtt av skribenten framför förstasidor i olika nummer av Syre.

Så kom beskedet om det nya mediestödet, fem månader efter att det skulle börjat betalas ut.  Syres ansökan avslogs. Även våra systertidningar fick avslag. Enligt nämndens beslut behövs varken en enda grön tidning eller en enda feministisk tidning för att upprätta mediemångfalden i Sverige. 

Endast fyra rikstäckande tidningar ansågs tillräckligt viktiga för mediemångfalden för att få det nya stödet. Dagens ETC, de två kristna tidningarna Dagen och Världen idag samt Schibsteds Omni, som mest sammanfattar andras nyheter. Nämnden bedömde att dessa tidningars betalande prenumeranter, till skillnad från Syres, Fempers, Globals, Landets Frias, Arbetaren och Flammans med flera, utgör en tillräckligt stor andel av landets tidningsläsare. Istället var det nästan bara lokala och i huvudsak, 75 procent av de sökande med politisk färg, borgerliga tidningar som fick det nya redaktionstödet. Så mycket var mediemångfalden värd. 

Hur många prenumeranter som är en tillräckligt stor andel för en rikstäckande tidning vill myndigheten inte berätta. Jag har frågat flera gånger, och omväxlande svarar de på annat än jag har frågat och omväxlande gömmer de sig bakom nämnden och att den bestämmer.  Men Världen idag, med 7 800 prenumeranter, beviljades stöd. Det är därför dit vi nu siktar, så vi får det nya stödet nästa år. För att ha en chans att klara det behöver vi dock all hjälp vi kan få av er. Det är nämligen bråttom, mätperioden för nästa års stöd tar slut om en månad och till dess behöver vi få in minst 2 500 nya prenumerationer. 

Så tycker du grön media och mediemångfald är viktigt är det nu du ska stödja Syre:  

  • Är du inte prenumerant, bli det nu! Om inte för alltid så åtminstone i sex månader. Anmäl dig här.
  • Är du redan prenumerant, ge bort en, två eller så många prenumerationer du har råd med. Glöm inte att informera personerna du ger till, och vill de bara ha tidningen digitalt går det förstås bra. Anmäl dem här.
  • Dela den här texten på sociala medier och direkt till de du tror tycker det är viktigt med grön media och mediemångfald. 
  • Har du redan en prenumeration och ingen att ge bort en till så är gåvor (som du kan ge här) fortsatt mycket värdefulla, men det allra bästa just nu är stöd i form av prenumerationer.   

Får vi inte heller de kommande åren det nya allmänna redaktionsstödet återstår för oss bara det så kallade övergångsstödet, ett avtrappningsstöd ner mot noll. I år innebär det 2,8 miljoner mindre i stöd än förra året, nästa år innebär det 4,3 miljoner mindre, för att 2029 vara nere på noll kronor i stöd. 

Med allt stöd vi fått och får från alla läsare klarar vi av att fortsätta i år att producera grön journalistik så som vi gjort de senaste åren, trots årets neddragning. Vi kommer heller aldrig att ge upp utan fortsätter framåt vad som än händer, men på sikt kommer de kraftigt minskade resurserna att påverka det vi gör. Därför kraftsamlar vi nu för att få in så många prenumeranter att nämnden inte ska kunna neka oss det nya stödet för 2025. Vi kommer aldrig låta Tidöregeringen och mediestödsnämnden lägga ner Syre!

Världens största pälsauktionshus, Kopenhagen Fur, stänger ner.

Tidöpartiernas slakt på media och studieförbund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV