Radar · Utrikes

Trump skyldig enligt jury – nu väntar domen

donald trump

USA:s före detta president Donald Trump befinns vara skyldig på alla åtalspunkter i målet kring de så kallade "hyschpengarna”. Nu väntar amerikanarna spänt på vad domen kommer att bli, spannet är stort, allt från samhällstjänst till fyra års fängelse.

Det var en stilla Donald Trump som tog emot beskedet att han döms skyldig till samtliga 34 åtalspunkter av enig jury i domstolen på Manhattan. Att domen kom så tidigt som på torsdagskvällen, i slutet av den andra dagen av överläggningar, var lite av en överraskning för försvaret.

Juryn fann att han var skyldig till att bland annat ha försökt kväsa en eventuell skandal innan valet 2016 genom att köpa Playboymodellen Karen McDougals och porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels) tystnad, rapporterar Dagens Nyheter.

Skattebrott

Brottet i det fallet handlar om ett skattebrott där betalningarna har redovisats som juridiska utgifter och vilket har bedömts som ett brott mot New Yorks kampanjfinansieringslagar.

En av åklagarens främst vittnen var Trumps tidigare advokat och ”fixare” Michael Cohen som under rättegången har berättat hur utbetalningarna har hanterats.

Trump har hela tiden hävdat att åtalet är en häxjakt på honom och att det ska vara politiskt motiverat. I ett tal efter domen menade han att det var finansmannen George Soros och president Joe Biden som låg bakom processen.

– Jag är en oskyldig man. Vi kommer fortsätta kriga till slutet. Vi kommer vinna. Det är inte alls över, sade Trump, rapporterar Expressen.

Kommer överklaga

För försvaret var domen inte helt oväntad och det finns uppgifter om att Trumps advokater är redo att överklaga domen, som kommer att meddelas domaren Juan Merchan den 11 juli. Det är fyra dagar innan republikanernas konvent där Trump förväntas bli formellt nominerad som partiets kandidat, rapporterar Expressen.

Juridiska experter i USA förväntar sig att Trump inte kommer att faktiskt avtjäna tid i fängelse innan alla vägar till överklaganden är uttömda, vilket blir först 5 november. Även om han döms är det inte säkert att det blir fängelse.

I straffskalan finns möjlighet att döma till samhällstjänst, husarrest, fängelse bara på helger, eller i värsta fall för Trump, fängelse i fyra år på Rikers Island i New York, säger experter till CNN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV