Radar

MP vill införa fyradagarsvecka 

Amanda Lind och Daniel Helldén

Miljöpartiet vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Det kommer bli partiets vallöfte i kommande riksdagsval, säger språkrören i en första gemensam intervju efter deras tillträde, rapporterar DN.

Partiet driver sedan tidigare frågan om att sänka arbetstiden, men går nu alltså ut med att arbetsveckan också borde kortas. 

– Vi vill se en fyradagarsvecka. För att få till ett hållbart arbetsliv där folk orkar med att arbeta men också få tid för annat. Vi ser det både som en frihetsreform och en jämställdhetsreform, säger språkröret Daniel Helldén (MP) till DN.

Miljöpartiets mål är att under kommande mandatperiod få en utredning på plats om hur arbetstidsförkortningen skulle gå till mer exakt.

Ett argument emot en sådan reform är att finansieringen till välfärden antagligen skulle minska, eftersom det skulle leda till ett skattebortfall. Men språkröret Amanda Lind (MP) anser att beräkningarna, som bland annat Riksdagens utredningstjänst har gjort, inte tar med andra aspekter.

– Sjukskrivningstalen är väldigt höga i dag. Det skulle en arbetstidsförkortning kunna vara ett sätt att komma till rätta med. Tittar man på de nordiska grannländerna som redan har en lägre arbetstid har de samtidigt en god ekonomisk utveckling, säger hon till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV