Radar · Basinkomst

Ett år med ”basinkomst” för konstnärer — så gick det

Bambie Thug representerade Irland på Eurovision.

”Basinkomsten” för konstnärer på Irland visar på positiva resultat under det första året, enligt en rapport som offentliggjordes i tisdags, skriver The journal of music

Rapporten visar att konstnärerna kände sig mer nöjda med livet, upplevde mindre depression och ångest, kunde ägna sig mer åt sitt konstnärskap och att konstnärerna lade 40 procent av basinkomsten på sina konstverk.

Gruppens mående jämförs med en kontrollgrupp av konstnärer som inte får basinkomst, och de mådde överlag sämre än konstnärerna som fick basinkomst.

Pilotstudien på Irland med basinkomst för konstnärer lanserades i september 2022. Projektet innebär att konstnärer veckovis får utbetalningar på 325 Euro (motsvarande ungefär 3 700 kronor) under tre års tid. 2 000 konstnärer får ”basinkomsten”. Dessutom består kontrollgruppen av 1 000 konstnärer.

Utvärderingar görs efter varje halvår, enligt The journal of music.

Enligt nätverket Basic income earth network (Bien) stämmer dock inte definitionen av basinkomst in på ”basinkomsten” på Irland, då de villkorslösa utbetalningarna inte ska delas ut till särskilda yrkesgrupper utan till alla.

Bildtexten är uppdaterad den 2 juni kl 10.41, med Bambie Thugs korrekta pronomen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV