Radar · Integritet

Techjättar krävs på svar om övergrepp på barn

Metas grundare och högste chef, Mark Zuckerberg, hör till de som ska frågas ut i amerikanska senaten under onsdagen.

Hur farligt är Tiktok och Instagram för ungdomar egentligen? I eftermiddag vill amerikanska senaten veta vad plattformarna gör för att hindra övergrepp och annan skadlig påverkan på tonåringar.

Bland de som ska frågas ut finns Mark Zuckerberg, grundare och högste chef på Meta, som ligger bakom Facebook och Instagram. Även Tiktoks högste chef, Shou Chew, ska frågas ut. Det ska även höga chefer för X, Snap och Discord.

Amerikanska senaten vill veta vad plattformarna gör för att skydda barn och unga, främst vad gäller saker kopplade till sexuella övergrepp.

– De här cheferna behöver ställas till svars för sin skamliga meritlista vad gäller säkerhet för barn, och deras försök att hålla de här misslyckandena undangömda under så många år, säger Imran Ahmed, grundare av organisationen CCDH som arbetar för att minska hat och desinformation online samt att hålla techbolagen ansvariga.

Det är inte första gången som cheferna för stora sociala medier frågas ut i amerikanska senaten. Både Zuckerberg och Chew har grillats tidigare i liknande frågor.

Hur Tiktok, Instagram och andra appar påverkar barn och unga har varit en infekterad debatt i flera år, där fler och fler studier pekar på en negativ påverkan på ungas mentala hälsa. Speciellt för unga kvinnor.

Olika plattformar har den senaste tiden lanserat olika lösningar för att blidka kritikerna. Bland annat meddelade Meta nyligen att vuxna inte längre kan skicka privata meddelanden till minderåriga de inte känner på Instagram och Facebook.

Utfrågningen i senaten inleds klockan 16 svensk tid.