Radar · Djurrätt

Jaktlagstiftning ska utredas

Häromdagen beslöt regeringen att tillsätta en utredning om lagstiftningen på jaktområdet. Syftet, skriver regeringen, ”är att kunna skapa en modern lagstiftning för långsiktigt hållbar jakt och viltvård som är enkel att tillämpa”.

– Nuvarande jaktlagstiftning från 1987 är svårtillgänglig och systematiken är till viss del otydlig. Regeringen har därför beslutat att en särskild utredare ska göra en översyn av lagstiftningen och jag ser fram emot förslag som kan underlätta för ansvarsfulla jägare att bedriva jakt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Utredaren ska också ”analysera om ytterligare reglering behövs mot så kallat jaktsabotage, det vill säga när jakträttsinnehavare på olika sätt hindras att utöva sin jakträtt”.

– Det är viktigt att jakt kan genomföras utan störningar. Därför vill regeringen inhämta faktaunderlag om förekomsten av jaktsabotage och se om befintlig lagstiftning behöver ändras för att motverka att jägare får jakten saboterad, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.

Utredaren ska även föreslå hur möjligheterna till jakt på allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon kan förenklas, skriver regeringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV