Glöd · Debatt

Ingen frågade oss om Natomedlemskapet

Magdalena Andersson på Natomöte i Madrid i juni 2022, drygt en månad efter att Sverige ansökt om medlemskap i Nato.

Vi ska inte glömma att svenska folket inte fick vara med om de beslut som nu är på väg att leda oss in i Nato, skriver Charlotte Thege.

DEBATT. Må det gå till historien att svenska folket inte fick höra hur Ann Linde, Magdalena Andersson och Peter Hultqvist tänkte när de sökte medlemskap för Sverige i Nato. Och hur det gick till när Ann Linde sa ja till kärnvapen på svensk mark. Och hur dessa makthavare tänkte att Sverige skulle bli ett säkrare land om vi gick med i en amerikansk kärnvapenorganisation. 

Vi fick aldrig veta, för det fanns inga diskussioner med det svenska folket om detta. Vilket det heller inte fanns innan DCA-avtalet blev påskrivet den 5 dec 2023 mellan Sveriges försvarsminister Pål Jonson och USA:s försvarsminister Lloyd Austin. 

Det svenska folket fick inte ha synpunkter på om de ville ha amerikanska militärer med familjer placerade på 17 hemliga, militära baser i landet med egna strafflagar och med egna militära vapensystem, som ska få makt över luften, marken och havet. 

Hoppas det går till historien att svenska folket inte fick ha synpunkter på vare sig medlemsskap i Nato eller DCA-avtalet. Och på om vi dämed ville ha USA:s kärnvapen på vår mark, riktade mot Ryssland, som vi dämed blev fiende till. 

Hoppas de nämnda makthavarna får många anmälningar till polis, KU och Åklagarmyndigheten, så det går till historien hur det gick till, när Sverige blev fiende till Ryssland efter mer än 200 års fred mellan länderna. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV