Radar · Utrikes

Finland går ut i storstrejk

Stora demonstrationer väntas vid Senatstorget i Helsingfors under torsdagen i protest mot förändringar på arbetsmarknaden.

De nya reglerna på arbetsmarknaden och de försämrade villkor som regeringen vill införa har lett till en rad demonstrationer och strejker under hösten. Men nu trappas konflikten upp med storstrejk.

Under torsdagen planeras en stor demonstration i centrala Helsingfors. Runt om i landet kommer bussar, flyg och tåg att sluta gå och arbetsplatser som daghem att stängas. Matbutiker kommer att hålla öppet men med färre anställda. Industrifacket har meddelat arbetsstopp på över 700 arbetsplatser runtom i landet första dagarna i februari.

Orsaken till de omfattande strejkåtgärderna är förslagen i regeringsprogrammet som berör arbetstagares rättigheter och nivån på arbetslöshetsskyddet. Bland annat vill regeringen om tillåta visstidsanställningar utan krav på särskild orsak och att det ska införas en självriskdag om en arbetstagare är sjuk, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Regeringen vill med förändringarna av reglerna öka sysselsättningen och reformera arbetsmarknaden, för att få in fler i arbete genom att minska tröskeln för arbetsgivarna till att ta in fler anställda.

Vill hindra strejker

En annan konfliktpunkt är de begränsningar som regeringen vill införa kring strejkrätten, som att minska politiska strejker till ett dygn och att det ska finnas krav på skälighet för sympatistrejker. En så kallad olaglig strejk ska också kunna bestraffas med böter på enskilda personer.

Den finländska regeringen vill även införa en modell där exportindustrin sätter nivåerna för löneökningarna.

– För ett land med en öppen, exportberoende marknadsekonomi, såsom alla nordiska länder, är det helt nödvändigt för att säkra konkurrenskraften och för att kunna finansiera välfärden i fortsättningen, motiverade arbetsminister Arto Satonen (Saml) regeringens politik tidigare i januari, enligt Hufvudstadsbladet.