Radar · Utrikes

EU: Stötta både bönder och Ukraina

EU-kommissionen hoppas på en medelväg för att hjälpa både Ukraina och arga jordbrukare. Handelslättnader ska få fortsätta – men med undantag.

Sedan sommaren 2022 har Ukraina och även Moldavien sluppit tullar och kvoter för sin export till EU, med anledning av Rysslands förnyade krig.

Men det har också följts av protester och ilska i flera EU-länder i öst, där jordbrukssektorn ansett sig översvämmat av billigare produkter från Ukraina.

När nu EU-kommissionen föreslår en förlängning av tullfriheten görs det därför under nya villkor.

Vi är medvetna om farhågorna som väckts av såväl vissa medlemsländer som parter inom jordbrukssektorn, konstaterar kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens på onsdagen.
Förslaget innehåller nu en ”nödbroms” där kvoter kan komma att återinföras för fjäderfä, ägg och socker från Ukraina om importen blir större än den genomsnittliga nivån under 2022 och 2023.

Samtidigt föreslås också lättnader i allmänhet för europeiska jordbrukare när det gäller hur mycket land som behöver ligga i träda.

Åtgärderna – som ska gälla retroaktivt från den 1 januari – kommer efter den senaste tidens högljudda protester från jordbrukare i bland annat Tyskland, Frankrike och Belgien.