Radar · Djurrätt

WWF: Minskad vargstam inte bästa sättet att skydda boskap

Varg.

En minskad vargstam är ett av förslagen som lyftes i den nya utredningen Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd, som presenterades för regeringen under torsdagen. Men förslaget får kritik från WWF för att sakna förebyggande åtgärder.

Förutom det brett kritiserade förslaget om slopad betesrätt för kor så presenterades även andra förslag för att förbättra lantbrukarnas konkurrenskraft under torsdagens presskonferens, där Elisabeth Nilsson lämnade över sin utredning till landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Bland förslagen som utredningen lyfter finns bland annat en reducerad vargstam och en höjd ersättning för rovdjursangrepp och för stängsling, allt för att minska antalet vargangrepp på boskap. 

Urholkat förtroende

Men Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF, menar att dessa åtgärder är för lite och för sent. 

– Mot bakgrund av de åtaganden Sverige haft i många år gällande skyddet av våra stora rovdjur kommer förslagen om höjda ersättningar vid skador orsakade av stora rovdjur alldeles för sent. Förtroendet för förvaltande myndigheter har urholkats under lång tid, säger han i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: 

–Vi saknar dessutom starka förebyggande insatser där vi på WWF menar att en stor del av utvecklingen mot en samexistens mellan människor och rovdjur ligger. Förebyggande insatser kan bäst minska risken för skador så långt det går.

C välkomnar förslag

Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson, Daniel Bäckström, är istället försiktigt optimistisk. 

– Vi välkomnar att utredningen lägger fram förslag om hur den allvarliga vargsituationen kan hanteras. Rovdjursangrepp på boskap sker alldeles för ofta, det är oacceptabelt, säger han i ett mail.

Utredningen föreslår också att möjligheten till annan skyddsjakt utan tillstånd ökar (på rådjur, kron- och dovvilt). Att öppna för skyddsjakt på eget initiativ menar dock Benny Gävert på WWF är riskfyllt. 

– Då finns det ingen prioritering på de etiska och moraliska perspektiven och de måste finnas med i de här frågorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV