Glöd · Debatt

”När barbariets ok trycker måste man kämpa”

Med dagens svenska regering kan man omöjligen hålla tyst, skriver Erik Eriksson.

Vad håller vi på med? En elvaåring riskerar att utvisas till ett albanskt barnhem, ett gäng nyfascister får styra politiken och regeringen ökar utsläppen medvetet – vi har fått nog, skriver Erik Eriksson.

DEBATT. Jag är gammal och tänkte slippa skriva arga insändare. Men med dagens svenska regering och myndigheter kan man omöjligen hålla tyst. ”När barbariets ok trycker måste man kämpa och får inte tiga. Den som tiger i sådana tider förråder sin mänskliga kallelse.” 

Detta skrev författaren Ernst Toller den dagen hans böcker brändes på bål i nazismens Tyskland.

Vad är detta för typtag? Att skicka en elvaårig flicka till barnhem i Albanien? Att medvetet öka Sveriges klimatutsläpp när energisparande, kloka trafikpolitiska beslut (osv) lätt skulle minska dem? Att föreslå försvarsavtalet DCA som gör oss till en 51:a USA-delstat, troligen med kärnvapen lagrade ”någonstans i Sverige”? Att låta kalhugga halva Sveriges yta? Att vurma för kärnkraft och uranbrytning, samtidigt som det ryskockuperade kärnkraftverket i Ukraina hotar att bli ett nytt Tjernobyl i morgon? Att låta ett gäng nyfascister styra Sveriges politik?

Och att bränna böcker är en tillåten symbolhandling sedan länge. I SD:s Sverige!

Nej, låt demonstrationerna och manifestationerna mot Lisas utlämning, mot DCA och mot regeringens klimatmarodörer växa till ett: Vi har fått nog!

Den nuvarande svenska regeringen är den uslaste på 92 år (före Per Albin Hanssons S-regering). Minst! Borde kastas ut nu! Fram för en folkkampanj för demokratin!