Radar · Basinkomst

Mottagare av basinkomst stämmer regeringen

En deltagare i det nedlagda basinkomstprojektet kan numera inte träffa sina barnbarn så ofta.

4 000 personer som deltog i ett basinkomstprojekt i Ontario, Kanada, stämmer nu regeringen i provinsen. Deltagarna kräver ett skadestånd på 200 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar drygt 1,5 miljarder kronor. 

Projektet påbörjades 2017 och var tänkt att pågå i tre år. Men bara ett år senare avbröts det av regeringen. Projektet avslutades alltså i förtid och därför stämmer deltagarna nu provinsregeringen i en grupptalan, rapporterar CBC News.

Advokat Stephen Moreau, säger till CBC News, att provinsen hade gett ett löfte till individer att dela ut basinkomsten under tre år.

– När man ger ett sådant löfte måste man hålla det. Det är ett kontrakt.

Kanalen intervjuar också deltagaren Dana Bowman som säger att basinkomsten förändrade hennes liv. Tack vare den höjda inkomsten kunde hon köpa färskvaror från sin lokala marknad, snarare än att äta konserver och få mat från välgörenhetsorganisationer. Hon kunde också resa till sin dotter och barnbarn oftare, och ha med sig godsaker så hon slapp känna sig som en belastning.

Nu har hon tvingats återgå till hur det var innan. 

– Golvet rycktes bort under mig, säger hon till CBC News.

I ett e-postmeddelande till kanalen säger en talesperson för ministeriet för barn, gemenskap och sociala tjänster att de inte kan kommentera fallet eftersom det är uppe i domstol.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV