Radar · Miljö

Bah Kuhnke: Misstag att inte ha kompenserat för reduktionsplikten

EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) menar att det är viktigt att de som drabbas av dyrare drivmedelspriser när samhället ställer om också stöttas, såsom mindre lantbrukare.

Att inte ge stöd till de som drabbades ekonomiskt av höjda drivmedelspriser när reduktionsplikten infördes var ett misstag. Det säger EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) i Ekots lördagsintervju. Framöver vill hon bland annat se att EU:s jordbruksstöd görs om i grunden så att mer stöd går till mindre jordbruk.

EU:s klimatpaket Fit for 55 har stött på ett växande motstånd på sistone. Inte minst från lantbrukare som protesterat mot ökande kostnader och en ekonomi som inte går runt. Hittills har EU svarat med att minska miljökraven för jordbrukarna. 

Alice Bah Kuhnke som är Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet i juni menar att man istället behöver hålla fast vid tuffa miljökrav och istället skärpa dem, samtidigt som man omfördelar jordbruksstödet.

– Av den enorma budget som EU har så går hela en tredjedel till jordbrukspolitiken. Men det går ju inte till de som verkligen behöver pengarna för att kunna ställa om. Utan 80 procent går till 20 procent av Europas lantbrukare. Och detta i en verklighet där vi under de senaste 15 åren har sett hur fler än 5 miljoner gårdar har lagt ner, säger Alice Bah Kuhnke till Ekot.

Framför allt är det arealstödet som partiet vill göra om. 

– I dag är själva motorn i jordbruksstödet är att det går till de som har störst jordbruk. Det vill säga till industrijordbruken. Det gör att många av de svenska lantbrukarna inte alls får den del som de skulle behöva för att kunna vara en del av omställningen, en del av lösningen. Våra bönder och våra skogsägare är själva nycklarna till att vi ska lyckas rädda den här planeten. Och då måste vi presentera politik som gör det möjligt för dem att vara de planethjältar de skulle kunna vara, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon konstaterar att Miljöpartiet behöver bli bättre på att ”se verkligheten och arbeta fram politik som faktiskt är mer rättvis och sedan försöka nå ut med den” samt att förmedla att det inte finns ett motsatsförhållande i att göra det som vetenskapen kräver och det som är bra för människor. 

Miljöpartiet presenterade nyligen ett förslag om en återinförd reduktionsplikt där kostnaderna läggs på de som väljer att köra bil i storstäderna där det finns en utbyggd kollektivtrafik. På ekots fråga om det var ett misstag att inte göra den kopplingen från början svarar Alice Bah Kuhnke:

– Ja, det tycker jag.