Energi · Recension

Svindlande resa genom en värld av myter

Kent Werne har skrivit boken Allt är en konspiration.

Är det Illuminati eller rymdödlor som kontrollerar världen? Har vi alla blivit förda bakom ljuset? I boken Allt är en konspiration ger sig Kent Werne ut på en svindlande färd genom konspirationstänkandets förlovade värld – från franska revolutionen  och ända fram till våra dagar.

Allt är en konspiration inleds med Bilderberggruppens årliga möte i sydtyska Dresden. Utanför hotellet där den hemlighetsfulla gruppen ska träffas har ett antal konspirationsteoretiska aktivister samlats för att filma och skrika arga ord åt medlemmarna i gruppen när de anländer. Kent Werne är där, inte för att han är nyfiken på Bilderberggruppen så mycket som på de här konspirationstroende människorna, och vad som driver dem. 

Under resten av boken besöker Werne en rad olika evenemang både i Europa och USA, han lyssnar på en evighetslång föreläsning med konspirationsgurun David Icke, får ett snack med Roger Stone (tidigare rådgivare till Donald Trump) på en konferens om Kennedymordet och pratar med helt vanliga människor som drunknat i konspirationsträsket. Samtidigt spårar han också konspirationsteoriernas historia ända från franska revolutionen och fram till våra dagar. Det är nästan oavbrutet intressant, framförallt är det fascinerande att se hur olika teorier plockas upp i olika tider och får nytt liv och hur de gång på gång utnyttjas av olika makthavare. 

Flera av konspirationsteorierna, till exempel den om att världen egentligen styrs av rymdödlor, är svåra att inte skratta åt men Werne visar också hur farliga många av teorierna är. Dels har konspirationsteorier fungerat som inspiration för många massmördare som Anders Behring Breivik exempelvis, och dels har populistiska ledare som Donald Trump och Viktor Orbán medvetet anspelat på konspirationsteorier för att stärka sin makt. Det är dock inte bara i Europa och USA som konspirationsteorierna flödar. I ett av de mest intressanta kapitlen i boken, som heter ”Terroristernas spegeldans”, visar Werne hur islamister har plockat upp europeiska konspirationsteorier om judar samtidigt som en judinna från Egypten kom att sprida myten om en muslimsk invasion av västvärlden. Konspirationsmen är med andra ord ett globalt fenomen, som dock tycks växa sig starkare i tider av krig eller kriser. 

Att konspirationsteorier får fäste tycks delvis handla om att många har svårt att acceptera slumpens betydelse utan tror att allt måste hänga samman i ett bestämt mönster. Men det handlar också om en klyfta mellan ”eliten” och ”det vanliga folket” där de senare upplever en maktlöshet och där korruptionen på högsta nivå har gjort att många tappat tilltron till det demokratiska systemet. Jag hade gärna sett att Werne skrivit lite mer om det och om vikten av ärlighet och transparens för att motverka att konspirationsteorier sprids. Som introduktion till konspirationstänkandets värld och historisk genomgång av några av de mest populära konspirationsteorierna är det här dock en alldeles lysande bok.

Fakta

Titel: Allt är en konspiration: En resa genom underlandet

Författare: Kent Werne

Utgivningsår: 2018

Förlag: Ordfront

393 sidor

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV