Radar · Miljö

Engångsplast förbjuds i Somalia

Soptipp i Kenya

Somalia inför förbud mot engångsplast för att ta itu med plastföroreningar, främja hållbara lösningar och bidra till att minska den globala uppvärmningen, rapporterar The East African. Landet följer i fotspåren av de afrikanska grannländerna Kenya och Rwanda.

Somalias ministerium för miljö och klimatförändringar beslutade i februari 2024 att landet skulle förbjuda engångsplast, med ett fem månaders moratorium för företag och användare att anpassa sig, uppger nyhetssajten.

”Alla affärsidkare som är engagerade i påsimport; tillverkare, återförsäljare och kommersiella anläggningar i landet, meddelas härmed att från och med den 30 juni 2024 ska import och användning av engångspåsar förbjudas”, skrev regeringen i ett uttalande.

Syftet med fristen var att ge företag tid att utforska miljövänliga alternativ till plastpåsar, enligt styret i Somalia, som har lovat att ge stöd för att implementera andra lösningar.

Plast är problematiskt på flera sätt. Enligt organisationen Tearfund höll flera länder i Afrika 2023 på att förlora kontrollen över det ständigt växande berget av plastavfall, rapporterade Omni.

Exempelvis dumpas 30 lastbilsflak med plastavfall varje dag på soptippen Pandora i Somalias grannland Kenya. Utöver att eldningen av avfallet medför hälsovådliga ångor skapar den enorma mängden sopor en grogrund för insekter och ohyra, vilket ökar risken för spridning av sjukdomar som malaria och kolera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV