Under tisdagen genomförde den nya djurrättsgruppen Alla vill leva en aktion vid Håkantorps slakteri i Vara. Fyra hönor befriades från en djurtransport och aktivisterna filmade också inifrån slakteriet.
– Det gick förvånansvärt enkelt att befria djur som bara var någon timma från att dödas, säger Karna Rusek, en av sju aktivister som deltog.
Aktionen var startskottet för den nya djurrättsgruppen, som dock har medlemmar som varit aktiva i andra djurrättsgrupper tidigare.
– Det behövs fler människor som agerar aktivt och befriar djur. Vi behöver mer av det för att få stopp på utnyttjandet och exploateringen av andra djur, säger Karna Rusek, och tillägger att gruppen tänker sig fler aktioner framöver.
Hon betonar att en viktig aspekt av det hela för hennes del är att använda sig av civil olydnad.
– Jag vill också stärka demokratin, för jag är orolig för att den är på nedgång runtom i världen. Därför blir det ännu viktigare att använda sig av civil olydnad som ett verktyg, för att stärka demokratin.
Syftet med aktionen är dels att befria djur, dels att filma förhållandena i slakteriet för att få fler uppmärksamma på vad som pågår där. Martin Smedjeback som också deltog i aktionen berättar att de utan problem kunde ta sig in på området genom att klättra över ett staket, vidare till en transport där de befriade fyra hönor och sedan in i slakteriet genom att helt enkelt öppna en dörr.
– Det var hemskt att se hur tusentals hönor bara var staplade på varandra. De mådde ju skit rent ut sagt, det var lätt att konstatera.
Väl inne i slakteribyggnaden mötte de inga vakter eller någon som betedde sig aggressivt. De gick runt och filmade under en kvart innan någon sa till dem att det var dags att gå.
– Hönorna åkte längs band i taket. Mer löpande band-princip än så kan du inte hitta. Det är massdöden, säger Martin Smedjeback.
I samband med att de blev utkörda fick de också en inbjudan om att ringa innan nästa gång, för att få en guidad visning.
– Men jag tror dock att de är måna om att vi inte skulle filma då, säger Martin Smedjeback.
Filmmaterialet kommer inom kort att bli en video som de kommer att dela med allmänheten.
Ska få nytt hem
Den andra tanken med aktionen, att befria djur, vill visa på möjligheterna – att det går att rädda enstaka djur.
– De fyra hönor vi befriade är på väg till ett nytt hem, hos en person som har god vana att ta hand om hönor. Och de kommer inte utnyttjas för äggproduktion, ingen kommer att äta deras ägg, säger Karna Rusek.
Mer än så vill de inte säga, för att inte riskera att hönorna tas tillbaks.
Håkantorp slakteri är ett av Sveriges största värphönsslakteri och har vid flera tillfällen tvingats stoppa verksamheten tillfälligt efter kritik från Livsmedelsverket och länsstyrelsen om skadade hönor, att slakten inte utförts på rätt sätt och att hönor dött under transporten.
Idag skickas äggproducerande hönor i genomsnitt till slakt när de är cirka 1,5 år gamla.
– Men en höna skulle kunna bli 5-10 år. I äggindustrin är de extremavlade, så det är oklart exakt hur länge de kan leva, men mycket längre än de 1,5 åren de får leva. De skickas till slakt för att takten i äggproduktionen avtar. Så när de ät ”uttjänta” skickas de till döden, säger Martin Smedjeback.
Samtliga av aktivisterna som deltog är beredda att stå för sina handlingar om det hela skulle tas till en domstol.
– Idag fanns det ingen polis på plats, men vi kommer att ringa till polisen idag och berätta om aktionen, så får vi se hur de vill göra. Vi är beredda att ta konsekvenserna i en rättegång om det behövs, säger Smedjeback.