Radar · Utrikes

Sverige allt mer korrupt

Sverige faller återigen i en internationell korruptionsrankning – men ligger trots det bland de minst korrupta länderna i världen. Men minst korrupt är ett svenskt grannland.

Organisationen Transparency International gör varje år en bedömning av hur lite eller mycket korrupta världens länder är.

I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade. Poängen bygger på hur experter och affärspersoner upplever landets offentliga sektor, när det kommer till korruption.

I topp på listan över de minst korrupta länderna ligger för sjätte året i rad Danmark, följt av Finland, Nya Zeeland och Norge. I botten på listan finns icke-demokratiska länder som Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

Inget land når full pott och medelvärdet hamnar på 43. Att över hälften av länderna hamnar på poäng lägre än medel är allvarligt, enligt Transparency International.

I rapporten lyfts också det faktum att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren. Samtidigt har initiativet för att begränsa korruption avstannat i många länder i Västeuropa.