Radar · Utrikes

Traktorprotest till toppmöte i EU

Traktorer på en motorväg i Roissy-en-France, norr om Paris, i måndags.

Allt fler traktorer deltar när protesterna mot jordbrukspolitiken tar ny fart i Europa. Nu lyfts diskussionen upp på EU-nivå.

Runt om i Belgien växer antalet blockerade vägar sedan olika jordbruksorganisationer i framför allt den fransktalande delen av landet velat visa sitt missnöje. Men även i Flandern spärras nu vägar av, exempelvis kring Antwerpen och hamnen i Zeebrygge.

Ilskan gäller allt från vad man anser vara stelbenta EU-regler kring när man får så eller skörda till dyra drivmedel och konkurrensen från varor som importerats från länder med lägre miljökrav.

– De tvingar på oss EU-regler som inte går att följa, säger den belgiske demonstranten Florian Myson till tidningen La Libre.

Protesterna i Belgien följer på liknande utveckling i Frankrike den senaste veckan. Även spanska jordbrukare säger sig nu vara redo att haka på, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt nyhetssajten Politico väntas dessutom Frankrikes president Emmanuel Macron ta upp frågan när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel på torsdag. Än så länge finns dock ingen formell begäran om en diskussion, uppger en insatt EU-källa.

– Vi måste stå bakom våra jordbrukare och företagare i livsmedelsindustrin, men det måste också vara en europeisk fråga, säger Macron, som fick en fråga om protesterna på en pressträff i Stockholm under tisdagen.

Ett av tvisteämnena är EU:s tänkta frihandelsavtal med Mercosur-länderna i Latinamerika, som flera europeiska bönder är starkt emot.