Radar · Miljö

Talgoxen är talrikast vid fågelbordet

Talgoxen har synts till mest när 20 000 hushåll rapporterade in sina iakttagelser vid den stora fågelräkningen i år.

När Birdlife Sverige gör sin sammanställning av vilka fåglar som besöker landets fågelbord så är det talgoxen som är i topp igen. Årets raket är gråsiskan, en så kallad invasionsfågel som verkar kunna bli en vanligare syn framöver.

Birdlife Sverige har gått igenom rapporterna för den stora fågelräkningen och det är gamla välbekanta ansikten som toppar listan. Talgoxen är talrikast, följd av gråsiskan och blåmesen. Efter dem kommer domherren som har klättrat upp ett pinnhål sedan förra året, rapporterar Birdlife Sverige.

Domherren har ökat stadigt de senaste tio åren, en trend som även bekräftas av Svensk fågeltaxerings mätningar.

Fågelräkningen har blivit något av en folksport i Sverige, med närmare 20 000 hushåll som deltar varje år. Det är nittonde gången räkningen går av stapeln.

Långväga gäst

Värt att notera är att gråsiskan, en invasionsfågel, hamnar så högt som på andra plats. Med begreppet invasionsfågel menar man fåglar som vissa år förekommer i stort antal men som andra år är mycket mindre talrika. Invasionsfåglar varierar stort i antal beroende på födotillgången.

”Sådana inträffar med vissa mellanrum och beror på födobrist längre norrut eller österut. Just denna vinter toppar gråsiskan listorna i flera Norrlandslän samt i Dalarna, Västmanland och Södermanland lite längre söderut”, skriver föreningen i en preliminär sammanställning av årets inventering, enligt TT.

Fakta: Tips på vad du hur man kan mata fåglar: 

Placering: Placera matningen på en plats nära träd eller buskar så att fåglarna kan ha något i närheten att gömma sig i. Vill du njuta av fåglarna, placera matningen i synfältet utanför ditt fönster.

Matning: Det finns många sorters fågelmatare för frön och nötter. Välja sorter med sittpinnar på utsidan, gärna hängande matare så att fåglarna inte sitter i själva maten och äter, då finns en risk för sjukdomar. Talgbollar är ofta populära hos många arter men tänk på att köpa dem utan plastnät och placera dem i en behållare då nätet kan skada fåglar och andra djur. 

Mat: Servera olika typer av mat för att locka fler arter och sålunda få en variation av fåglar. Här kommer några alternativ samt vilka arter som föredrar vad:

Hampfrön går hem hos de flesta mesar och finkar som exempelvis blåmes, talgoxe, domherre, grönfink, bofink, gråsparv och pilfink. 

Solrosfrön gillas också av mesar och finkar men även av stenknäck och nötväcka. 

Naturella jordnötter gillas av nötväcka, mesar samt gråsiska och grönsiska. 

Fett (talg, smör, späck, kokosfett) gillas exempelvis av talgoxe, blåmes, större hackspett, skata, nötskrika, svartmes och tofsmes. 

Frukt och rönnbär gillas av sidensvansar och trastar. Koltrasten gillar äpplen. 

Källa: Birdlife Sverige

Fakta: Vanligaste vinterfåglarna januari 2024

Preliminära topplistan från årets fågelräkning, med placeringen från 2023 inom parentes.

  1. Talgoxe (1)
  2. Gråsiska (25)
  3. Blåmes (2)
  4. Domherre (4)
  5. Pilfink (3)
  6. Koltrast (5)
  7. Skata (6)
  8. Gulsparv (8)
  9. Grönfink (7)
  10. Kaja (9)

Källa: Birdlife Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV